Избјеглице стижу у Хрватску

AA
Избјеглице стижу у Хрватску

Загреб - У прихватни центар у Јежеву, мјесту удаљеном 20-так километара од Загреба, пристигле су прве избјеглице у три аутобуса из Товарника.

Три аутобуса са по педесетак особа пристгли су данас у прихватни центар у Јежеву гдје ће им бити осигуран смјештај и храна. Избјеглице ће у Јежеву остати свега дан или два након чега ће бити распоређени даље према својим захтјевима и прописима, овисно хоће ли тражити азил у Хрватској или исказати жељу за одласком у неку другу земљу Европске уније.

У аутобусима који су стигли у Јежево налазе се жене и дјеца, тек нешто мањи број одраслих мушкараца.

Прихватни центар Јежево примиће током данашњега дана укупно 163 особа, а други дио избјеглица које се налазе у Товарнику током вечери или ноћи бити ће посебним возом са 11 вагона довезено у Центар за азиланте у Дугавама у Загребу.

Влада је најавила оснивање посебног штаба за избјегличку ситуацију, а на иницијативу предсједнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић најављен је и сатанак Савјета за одбрану и националну безбједност (ВОНС) у Хрватском сабору у петак. На састанку ће хрватски премијер Зоран Милановић, чланови Владе и ВОНС-а одлучити о стратегији према новонасталом проблему.

Сутра, у четвртак ће се аустријски канцелар Вернер Фаyман састати у Загребу с премијером Зораном Милановићем те са словеначким премијером Миром Цераром у Љубљани.

Према посљедњем извјештају МУП-а, у Хрватску су до 14 сати пристигле 373 особе, од чега 225 мушкараца, 75 жена, 73 дјеце.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана