Избјегли са Блиског истока у очима избеглице из БиХ

Танјуг
Избјегли са Блиског истока у очима избеглице из БиХ

Са 12 година као избјеглица из Босне и Херцеговине 1991. отишла је у Швајцарску, а сада је одлучила да дође у Србију и укључи се у пружању помоћи људима са Блиског истока.

Вања Црнојевић из Маглаја је на социјалној мрежи Фејсбук позвала своје пријатеље у Швајцарској да се укључе, како и колико ко може, да би се помогло избjеглицама које масовно пристижу у Србију и које је задесила иста невоља као њу својевремено.

"Када сам прве фотографије дjеце видела на интернету, сетила сам се рата у БиХ и свега кроз шта сам прошла. Ми смо тада ишли аутом, тако да ово кроз шта они пролазе не може се поредити. Када смо дошли у Швајцарску ми смо добили новац, стан, а моји родитељи посао", каже Вања за Танјуг.

Она је и прикупљање помоћи започела преко Фејсбука.

"Рекла сам: хајде да нешто направимо, да скупимо неке паре. Јако пуно људи се јавило што ме одушевљава. Поготово зато што су то људи Албанци, Срби, Хрвати, Муслимани, што је најбитније да се људи помажу, да се гледамо као људи, јер сутра сви можемо доћи у ову ситуацију".

Када је дошла у Прешево, упознала је групу људи који ту живе и имају своју волонтерску организацију, који раде дан и ноћ, али не за новац.

Вања каже да им се прикључила како би својим примјером упутила поруку људима из Швајцарске да се укључе и помогну.

"И Швајцарска треба да се укључи, не само у прикупљању ствари, хтјела бих да се из Цириха јаве људи који ће доћи овдје као волонтери да помогнемо овим људима. Битно је да се састанеш са овим људима, да сједнеш са њима, да попричаш, да им даш психичку подршку да виде да су још увијек људи. Ово су масе и хиљаде људи који нон стоп, сваки дан долазе у Прешево", каже Вања.

Она је у току претходна четири дана делила ћебад, воду и храну избјеглицама, а симболичну помоћ уручила је и болничарима који раде у Миратовцу.

"Овдје све иде јако брзо, ишла сам на Косово да купим ћебад и јастуке, које смо дјелили по путу мајкама са децом које су биле без тих ствари, а морају лежати због догог реда који је формиран. Такође, чистили смо камп, а мигранти када су видјели и сами су се укључили у чишћење кампа", каже Вања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана