Изабрана нова Влада Црне Горе

Танјуг фото: vijesti.me
Изабрана нова Влада Црне Горе

Подгорица - Скупштина Црне Горе изабрала је вечерас нову Владу, на чијем је челу, по седми пут, Мило Ђукановић.

Ђукановић је у посљедње двије деценије већ шест пута био на челу Владе Црне Горе, а у том периоду једном је био и предсједник те државе.

Лидер ДПС до сада се два пута повлачио са функције премијера, али је оба пута то трајало само двије године, након чега се поново враћао на ту позицију.

Нову Владу Црне Горе, коју су формирали Демократска партија социјалиста, Социјалдемократска партија, Бошњачка странка, Хрватска грађанска иницијатива и две албанске националне странке подржало је 44 посланика, 26 су била против, а један је био уздржан.

Ђукановић је у парламенту положио заклетву у име нове Владе Црне Горе.
“Заклињем се да ћу дужност врштити по Уставу и закону - честито, одговорно и савјесно” рекао је он. Ђукановић је претходно, у завршној ријечи, поновио да ће нова Влада Црне Горе бити посвећена учлањењу у NATO, наставаку европских интеграција и побољшању животног стандарда.

“NATO нам треба како би се обезбедила трајна стабилност и безбjедност у региону, пошто смо сведоци бројних турбуленција у прошлости на простору Балкана”, казао је он.

Коментаришући опозиционе критике да је предуго на власти, Ђукановић је истакао да је то резултат изборне воље грађана.

“Свако је на власти онолико дуго колико је то демократска воља грађана. Ми смо веома поносни због тога што нам грађани толико дуго показују повjерење”, казао је он.

Ђукановић је поновио да ће борба против корупције и организованог криминала бити у посебном фокусу његовог кабинета. Он је казао и да ће нова Влада Црне Горе наставити са политиком добросусjедства и бити посвећена унапријеђењу регионалне сарадње.

Током расправе у парламенту опозиција је оштро критиковала програм и састав Ђукановићевог кабинета. Опозициони посланици су оцијенили да програм нове Владе не нуди ништа ново.

Ђукановићев кабинет има четири потпредсједника и 14 министара, од којих је шест нових. Досадашњи премијер Игор Лукшић биће потпредсједник Владе и министар иностраних послова и европских интеграција.

Министарство финансија водиће досадашњи гувернер Централне банке Црне Горе Радоје Жугић. Бранимир Гвозденовић враћа се у Владу Црне Горе и постављен је за министра туризма и одрживог развоја. По први пут у извршној власти биће Предраг Ивановић, који ће водити Министарство пољопривреде и руралног развоја.

Нови министар рада и социјалног старања је Предраг Бошковић, а досадашњи први човек тог ресора Суад Нумановић преузеће Министарство за људска и мањинска права.

Душко Марковић остао је потпредсједник Владе за политички систем и министар правде и људских права. На челу Министарства одбране и даље ће бити Милица

Пејановић-Ђуришић, а ресор просвјете и спорта и даље ће водити Славољуб Стијеповић. Владимир Каварић остаје министар економије, Миодраг Радуновић министар здравља, Бранислав Мићунови и даље ће водити ресор културе, а Сања Влаховић Министарство науке. Социјалдемократска партија има три мјеста и у новој Влади - једно потпредсједничко и два министарства - унутрашњих послова и саобраћаја и поморства.

Вујица Лазовић задржао је мјесто потпредсједника Владе за економска питања, док је Иван Брајовић функцију министра унутрашњих послова замјенио челном позицијом у Министарству поморства и саобраћаја.

Нови министар унутрашњих послова је Рашко Коњевић.

Марији Вучиновић из Хрватске грађанске иницијативе припала је функција министра без портфеља, док је лидер Бошњачке странке Рафет Хусовић изабран за потпредсједника Владе за регионални развој и локалну самоуправу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана