Иза сајбер напада на Црну Гору стоји група "Куба рансомвер"

Tanjug
Foto: Ilustracija

ПОДГОРИЦА- Министар јавне управе Црне Горе Мараш Дукај саопштио је вечерас да иза сајбер напада на инфраструктуру Црне Горе стоји криминална група "Куба рансомвер".

"Већ смо добили званичну потврду и већ је то наведено на Дарк вебу, где ће се објављивати документа која су већ хакована из одређених рачунара у нашем систему. Ова група је формирала посебан вирус за овај напад, вирус који се не може креирати ни за месец, а можда ни за годину. Напади су планирани у одређеном периоду. Креирање вируса је коштало око 10 милиона долара и нигде до сада није употребљен”, истакао је Дукај за РТЦГ.

Хакери нису циљали посебно ниједну институцију, истакао је Дукај.

"Сачували смо државу и информациони систем, сачували смо личне податке грађана. Што се штете тиче, детаљно у овом тренутку не можемо рећи", казао је црногорски министар.

Из црногорског парламента су навели да је сајбернапад на серверску инфраструктуру скупштине детектован 20. августа 2022 године у 00.52 и да се подаци до којих је група наводно дошла свакако објављују на сајту скупштине.

"Систем је у пуном капацитету успостављен у недељу у 21. августа у 23.58. Информациони систем скупштине није претрпео штету на подацима изузев недоступности појединих сервиса периоду од 20. до 21. августа", наводи се из парламента.

Додају да се сајбер активности, којима је у овом тренутку изложена скупштинска ИТ инфраструктура, уз појачани надзор, успјешно неутралишу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана