Иза напада на филм Дане Будисављевић стоје политички екстремисти усташке емиграције

Срна
Иза напада на филм Дане Будисављевић стоје политички екстремисти усташке емиграције

БЕОГРАД - Загребачки новинар Саша Косановић сматра да иза напада Хрватског свјетског конгреса на филм Дане Будисављевић “Дневник Диане Будисављевић” стоје политички екстремисти усташке емиграције које помаже Римокатоличка црква, истичући да га не би чудило да овај пројекат некако помаже и сама држава Хрватска.

Он тужбу против редитељке види као провокацију људи који су деведесетих остали разочарани, јер се независност Хрватске није развијала у смјеру којим су жељели, па их сада недовољно подсјећа на Независну Државу Хрватску /НДХ/.

Косановић објашњава да је то производ менталног склопа тих људи који добијају све више простора у Хрватској да би ширили своје идеје, што чине не само кроз медије, већ и кроз паранаучне скупове које финансирају министарство за борачка питања и друге институције.

“Циљ је да се кроз ову и сличне акције направи ревизија историје, да се губитници, ако већ не могу постати побједници, барем у злочину изједначе са побједничком страном. Да се испише нова хрватска повијест у којој ће усташе постати добри момци који су спасавли мале Србе, а они попут Дане Будисављевић су реметилачки фактор на интелектуалној сцени која припада љевици”, рекао је Косановић за “Спутњик”.

Он је напоменуо да је симптоматично да се ово догађа толико година послије уласка у ЕУ и оцјењује да је очигледно да су маске пале, кочнице попустиле, јер се више не треба додворавати Европи.

Косановић констатује да један филм сигурно неће промијенити наратив који се у Хрватској развија посљедњих 30 година.

“Ипак, он може да упозори на неке вриједности које су заборављене. Филм ни по чему није контроверзан, има доста критика с љевице да неке ствари нису речене онолико храбро колико је требало, поготово када је у питању однос надбискупа Степинца према тој теми. Или однос нове власти након 45. године. Ту је било доста критика, од којих су према мом мишљењу многе биле утемељене. Али ово је врло важан филм за овакву Хрватску какву данас имамо”, навео је Косановић.

Косановић не вјерује ни да ће приказивање филма о Диани Будисављевић у школама било шта промијенити у ставу нових генерација, јер је, каже друштво отишло толико у десно, да се ревизионизам увукао и међу предаваче историје, а она се искривљује и у медијима, па и у самом врху власти.

Филм “Дневник Диане Будисављевић”, снимљен према дневнику који је она водила током акције спасавања више од 10.000 српске дјеце из логора смрти НДХ, освојио је Златну арену у Пули за најбољи филм, награду публике као и награде за монтажу, музику и најбољу режију.

Хрватско друштво филмских критичара проглсило га је најбољим у 2019. години, а освојио је и награду за најбољи дугометражни филм у међународној конкуренцији Филмског фестивала у Јерусалиму.

Међународна организација која повезује Хрвате у свијету - Хрватски свјетски конгрес, поднијела је пријаву против режисерке због сумњи да је починила кривично дјело јер је, како наводе, у филму приказала “низ неистина и лажи, а филм је уврштен у школски програм”.

Хрватски свјетски конгрес тврди да је усташка власт организовала спасавање српске дјеце и да је то у овом филму изостављено, те оптужује режисерку да је “измишљено насиље полицијских агената у стану Диане Будисављевић”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана