ИЗ МИНУТА У МИНУТ: Потврђена седма жртва земљотреса, спасилачке екипе из рушевина извукле двоје живих ВИДЕО

Срна
ИЗ МИНУТА У МИНУТ: Потврђена седма жртва земљотреса, спасилачке екипе из рушевина извукле двоје живих ВИДЕО

ЗАГРЕБ - Епицентар потреса јачине 6,3 степена по Рихтеру био је три километра од Петриње, гдје је порушен центар града, док се већина кровова зграда урушила.

21.00

 Припадници Хрватске горске службе спасавања на петрињском подручју погођеном земљотресом до сада су из рушевина спасили шест особа, а акција потраге и спасавања ће бити настављена и током ноћи, преноси index.hr.

Невен Путар из Хрватске горске службе спасавања рекао је да ће тимови припадници те службе обављати преглед терена, односно обилазити села између Петриње и Сиска.

20:00

Потврђена је и седма жртва разорног земљотреса који је погодио данас Хрватску. Ради се мушкарцу из цркве у Жажинама код Сиска.

Екипе Хрватске горске службе спашавања (ХГСС) су на ширем подручју Петриње и Глине лоцирале троје смртно страдалих и из рушевина извукли двије живе особе, навео је представник ХГСС-а Јосип Гранић.

"До сада смо из рушевина извукли једну жену из зграде градске скупштине у Петрињи, а у Мајским Пољанама пронашли смо три смртно страдале особе и једну живу затрпану особу открили уз помоћ паса", изјавио је Гранић Хини.

На терену је 169 људи из 19 станица ХГСС-а, од екипе за рад на висинама до потражних тимова с потражним псима који помажу у лоцирању.

 

19:15

Градоначелник Петриње Даринко Думбовић говорио је о тренутној ситуацији у Петрињи након потреса.

"Оно што морам рећи да искрено саосјећам са свим обитељима које су преживјели трагедију. Град Петриња проживљава пакао након овог потреса којег нисмо могли гледати ни у једном филму. Све оно што смо проживјели прије свега као град, имам осјећај да је срушена душа и центар града и то све могу рећи само с једном реченицом: Граде, зашто то проживљаваш?", рекао је Думбовић за Н1

"Систем је у овом граду умро, он једноставно не постоји" додао је градоначелник Петриње

Македонија шаље новац, Словенија шаторе, Србија нуди помоћ

Поруку подршке Хрватској упутио је и премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев. Његова је влада данас донијела одлуку о упућивању новчане помоћи од шест милијуна македонских денара (око 734.000 куна) Хрватској.

"Влада је на данашњој сједници одлучила о финанцијској помоћи 6 милијуна денара за Хрватску након јаког потреса у Петрињи. Солидарност је први порив у овим тренуцима и пружићемо помоћ у складу с потребама".

Раније је наведено да је настрадало седам особа али је МУП Хрватске саопштио да је регистровано шест особа изгубило живот у земљотресу.

18.15

Према најновијим информацијама у земљотресу је погинуло седам особа. Једна особа је настрала у цркви у Жажини код Сиска док је раније настрадала дјевојчица у Петрињи, младић из једне куће, отац и син из друге као и дјед из исте куће у Мајским Пољанама код Глине, навео је замјеник градоначелника Глине Бранка Бакшић Митић. 

Портал Индекс неслужбено сазнаје да је преминула још једна особа у Мајским Пољанама, док се једна бори за живот 

Још увијек траје евакуација пацијената који не могу сједити из болнице у Петрињи, нема струје ни гријања, чекају се војни комбији, тло и даље подрхтава

Разоран потрес јачине 6.2 разорио је Петрињу, али је узроковао и велике штете у Сиску. Докторица Ивана Шмит, кардиолог у Општој болници у Сиску, у тренутку потреса се налазила на интерном одјелу, а убрзо након потреса ишла је спашавати пацијенте из болнице у Петрињи. "Потрес ме срушио на под, зграда хирургије се одвојила" навела је докторица Шмит

17:15

Према најновијим информацијама шесторо је погинулих: 12-годишња дјевојчица у Петрињи, 20-годишњи младић из једне куће, дјед из друге те отац и син из исте куће у Мајским Пољанама код Глине, потврдила је за Индекс замјеник градоначелника Глине Бранка Бакшић Митић.

Индекс неслужбено сазнаје да је преминула још једна особа у Мајским Пољанама. Једна особа се бори за живот.

Кућа у којој су погинули отац и син потпуно је сравњена са земљом.

У Петрињи је погинула дванаестогодишња дјевојчица, потврдио је градоначелник Даринко Думбовић. Дјевојчица је преминула у центру града.

"Као да је Хирошима, пола града ми нема. Налазим се тренутно пред мртвом цурицом која је погинула, чекамо помоћ", рекао је у разговору Думбовић.

16:15

Према најновијим информацијама погинула је 12-годишња дјевојчица у Петрињи те 20-годишњи младић код Глине.

У Глини је из рушевина извучено тијело 20-годишњег младића након страшног разорног потреса који је погодио Хрватску.

"Умро је дечко од 20 година из Мајских Пољана, срушила се кућа на њега", потврдила је за 24сата доградоначелница Глине Бранка Бакшић Митић.

Из рушевина су, такође, извучене двије озлијеђене особе за које се не зна у каквом су стању, али их је преузела хитна, сазнаје РТЛ.

У Сиску је повређено најмање 20 особа, од којих двоје тешко.

15.55

 Православни свештеник Саша Умићевић из Петриње рекао је да након данашњег разорног земљотреса нема иформација о Србима који живе у околним селима, као ни о црквама, јер су везе у прекиду.

15.40

 У Сиску је у снажном земљотресу урушена болница и зграда градске управе, док је мјесту Жажини потпуно уништена црква под чијим рушевинама се трага за двоје људи.

Замјеник министра унутрашњих послова Хрватске и командант Цивилне заштите Дамир Трут рекао је да се трага за двоје људи у рушевинама цркве у Жажини, док је неколико особа повријеђено.

- Прво морамо спасити људе који су остали под рушевинама, још их има само у Жажини, а онда ћемо претражити да ли још неко остао. Након тога иде рашчишћавање рушевина - рекао је Трут за РТЛ.

15.30

У Жажини у општини Лекеник код Сиска у данашњем земљотресу потпуно је уништена црква.

Дамир Трут, заменик министра унутрашњих послова и командант Цивилне заштите за РТЛ је изјавио да се још двоје људи тражи у рушевинама испод цркве, а да је неколико особа повређено.

15.28.

У данашњем земљотресу оштећена је и зграда Хрватског сабора, а наредних дана биће познато колико је штета велика.

Како наводи Хина, позивајући се на сазнања из Сабора, запослени који су били у згради у тренуку потреса, јачине 6,2 степена Рихтера, евакуисани су.

14.45

Пола града је срушено, једно дијете је погинуло, изјавио је данас градоначелник Петриње Даринко Думбовић након снажног земљотреса јачине 6,3 степена Рихтерове скале, који је погодио Петрињу око 12.20 часова, и затражио да се хитно пошаље помоћ у тај град.

"У Петрињи је погинуло једно дијете", потврдио је градоначелник Даринко Думбовић за "24 сата".

Медији преносе да се ради се о 12-годишњој дјевојчици.

"Као да је Хирошима, пола града ми нема. Налазим се тренутно пред мртвом цурицом која је погинула, чекамо помоћ", рекао је у разговору за ХРТ Думбовић.

Он је додао да је општа паника у граду и да људи траже своје најближе.

Думбовић је позвао све који могу да дођу да помогну Петрињи, посебно професионалне ватрогасце и војску.

Думбовић је за Н1 рекао да се телефоном чуо с премијером Андрејом Пленковићем, који је потврдио да ће брзо доћи у Петрињу.

У Петрињи је срушено пуно кућа усљед снажног земљотреса, али се још не зна да ли има жртава, јавља портал "Индекс".

14.15

Због јаког потреса који је данас погодио Петрињу у Хрватској, дошло је до великог оптерећења мобилне и фиксне мреже.

Из Хрватског телекома (ХТ) одговорили су да је као последица потреса дошло до краткотрајних потешкоћа у коришћењу њихове мреже, али и да се стање брзо стабилизовало.

14.05

Из једног стамбеног вишеспратног објекта у Петрињи извучени су отац и дијете који су возилом Хитне медицинске помоћи пребачени у болницу. У видном су шоку и прекривени прашином. За сада се не зна какве су повреде задобили, али су их однијели на носилима, јавља телевизија "Н1".

Из друге рушевне зграде спашен је старији човјек који је ушао у стан пар минута прије потреса. У добром је физичком стању.

Улице Петриње су пуне рушевина. Велики број објеката је оштећен, а спасиоци трагају за преживјелима. Све расположиве ватрогасне екипе из Загреба, на путу су ка Петрињи како би помогли у акцији потраге и спашавања.

13.45

Већи дио Загреба остао је без струје, аутомобили су у колонама, трамваји стоје, грађани су на улицама. По центру града чују се полицијске сирене.

У Загребу су евакуисане болнице.

13.40

Европски медитерански сеизмолошки центар (ЕМСЦ) процијенио је  да је потрес у Петрињи магнитуде 6.2 према Рихтеру осјетило шест милиона људи. 

Програм опасности од потреса америчког Геолошког завода (УСГС је процијенио је да се потрес у Хрватској осјетио у Босни и Херцеговини, Чешкој, Њемачкој, Мађарској, Италији, Црној Гори, Румунији, Словачкој, Словенији, Србији и Аустрији.

 

13.20

Једно дијете је погинуло у снажном земљотресу који је данас погодио Петрињу, рекао је градоначелник Даринко Думбовић.

У Петрињи је разрушено пола града, чују се крици грађана и има повријеђених, јавља Н1.

Ради се о 12-годишњој дјевојчици.

13.06

У дијеловима Хрватске нема ни струје ни телефона.

Н1 јавља да се у Петрињи кућа срушила на аутомбил из кога је извучено једно дијете, али да је возач остао у возилу.

Према изјава грађана, срушио се и вртић у Петрињи у коме није било дјеце.

"Индекс" јавља да је у Сиску срушено пола спортске дворане.

Велика штета причињена и на згради Министарства грађења у Загребу.

Након великог потреса услиједила су два нова подрхтавања, оба јача од четири степена по Рихтеру.

Овај снажан потрес осјетио се, осим Хрватске, у БиХ и Србији.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана