ИЗ ЧАСА У ЧАС: Устоличен митрополит Јоаникије: Демонстранти напустили барикаде око Цетиња ФОТО

Срна
ИЗ ЧАСА У ЧАС: Устоличен митрополит Јоаникије: Демонстранти напустили барикаде око Цетиња ФОТО

ЦЕТИЊЕ - Митрополит црногорско-приморски Јоаникије устоличен је на свечаној Светој архијерејској литургији у Цетињском манастиру

10.10

Његова светост патријарх српски Порфирије објавио је да је у Цетињском манастиру устоличио новог митрополита црногорско-приморског Јоаникија.
“Молећи се за мир свих, мир целог света, а највише за мир овога града, управо сам устоличио новог митрополита црногорско-приморског Јоаникија. Достојан!”, објављено је на Инстаргам налогу патријарха Порфирија.  

9.45 На барикади код Белведера код Цетиња више нема демонстраната. Гуме које су било постављене су запаљење, а како јављају репортери Вијести демонстранти који су били на барикаду вратили су се у град.

9.30 

Патријарх Порфирије објавио је на Инстаграму снимак доласка хеликоптера у којем су он и митрополит Јоаникије стигли на Цетиње.“У славу Бога живога стигосмо на Цетиње да извршимо устоличење новог митрополита црногорско-приморског господина Јоаникија. Све позивамо на мир и молитву Господу Христу”, написао је у објави на Инстаграму патријарх. Видео погледајте овдје

 

8.55

Потпредсједник Владе Дритан Абазовић потврдио је кратко подгоричким Вијестима да је савјетник црногорског председника Веселин Вељовић ухапшен. Вељовић је започео напад на полицију током протеста против устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија. И предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић је саопштио да је Вељовић ухапшен.

Обавјештавам јавност да су брзом акцијом полиције, коју сам наложио, управо стављене лисице на руке Веселина Вељовића. pic.twitter.com/9WqdlTG4yC

— Zdravko Krivokapić (@profKrivokapic) September 5, 2021

 

8.52

У Цетињском манастиру почела је Света архијерејска литургија и устоличење митрополита Јоаникија, којем чинодејствује Његова светост српски патријах Порфирије


8.50

Епископи, који су кренули на устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија, вратили су се у Подгорицу, јавља репортер Тањуга. Епископи ће литургију служити у Храму Васкрсења Христовог, у Подгорици.

8.48

Премијер Здравко Кривокапић поручио је данас, поводом најновијих догађаја на Цетињу, да је напад на полицију напад на државу, а налогодавци су, истичу, руководство ДПС. “Све што се дешавало јуче и данас на Цетињу је покушај терористичких акција. Потпуно је јасно да су налогодавци и организатори највише руководство ДПС-а у сарадњи са организованим криминалним групама којима ће држава стати на пут”, написао је Кривокапић на Твитеру. Више детаља овдје

8.35

Патријарх српски Порфирије и митрополит црногорско-приморски Јоаникије ушли су у Цетињски манастир.

8.30

У нередима на Цетињу лакше су повријеђене четири особе, потврђено је за медије у Општој болници у том граду. Пацијенти су, како нам је саопштено за портал РТЦГ, пуштени на кућно лијечење.

8.00

Његова светост патријарх српски Порфирије кренуо је јутрос са свештенством на Цетиње гђе је планирано устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија, а демонстрантима који то покушавају да спријече полиција је дала рок да се разиђу са барикада.

Демонстрантима на барикадама код Цетиња полиција је поручила да им је скуп непријављен и дала им је рок од два минута да се разиђу. Демонстранти су одговорили увредама и псовкама.



У Цетињском манастиру од 8.00 часова планирана је Света архијерејска литургија са чином усточичења.

Томе се противи група демонстраната тражећи да се та свечаност обави ван Цетињског манастира, али полиција не намјерава да одустане од тога да успостави ред на Цетињу и његовим прилазима.

Касно синоћ поједини медији су објавили да се одустало од устоличења на Цетињу што је патријарх Порфирије демантовао.

На Цетрињу се јутрос појавио и бивши предсједник Црне Горе Филип Вујановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана