Иво Санадер осуђен на шест година затвора

Agencije
Иво Санадер осуђен на шест година затвора

ЗАГРЕБ - Након године и два мјесеца суђења на загребачком Жупанијском суду објављена је нова неправоснажна пресуда бившем премијеру и предсједнику ХДЗ-а Иви Санадеру те хрватском правосуђу недоступном челнику мађарског МОЛ-а Зoлту Хернадију због примања, односно давања мита у афери Ина-МОЛ.

Санадер и Хернади су проглашени кривима за давање и примање мита.

Иво Санадер је починио казнено дјело примање мита, а Хернади давања мита. Санадер је осуђен на шест година, а Хернади на двије године затвора.

Осим за примање 10 милиона евра мита, како би Мађарима препустио управљачка права у Ини, бивши премијер је оптужен и да је с Хернадијем договорио издвајање нерентабилног дијела плинског пословања из Ине. Постане ли пресуда правоснажна, Санадер ће, по захтјеву тужилаштва, држави морати вратити 10 милиона евра.

Санадер, који је од априла на издржавању затворске казне због примања провизије у афери Планинска, није био на завршним говорима јер се опоравља од операције па се завршни дио суђења водио у његовој одсутности. Суд је, наиме, закључио да операција којој је подвргнут није била нужна, односно да се сам довео у ситуацију расправне неспособности.

И док је УСКОК поновљено суђење закључио тврдњом како је доказао да је бивши премијер и предсједник ХДЗ-а Иво Санадер угрозио државне интересе примањем мита од суокривљеног Хернадија, њихова одбрана, с друге стране, сматра да за осуђујућу пресуду нема темеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана