Иво Санадер ослобођен оптужбе за ратно профитерство

Агенције
Foto: Анадолија

ЗАГРЕБ- Бивши премијер Хрватске и предсједник ХДЗ-а Иво Санадер је у поновљеном суђењу, неправоснажно ослобођен оптужби за ратно профитерство у афери "Хипо", за шта је у ранијим поступцима два пута био осуђен.

Пресуду је објавила судија загребачког Жупанијског суда Саша Луи, након што су прошле недјеље тужилаштво и одбрана изнијели своје завршне ријечи, а Санадер још једном одбацио одговорност за ратно профитерство, истичући да остаје код одбрана које је изнио у ранијим поступцима.

Судија је читајући образложење пресуде прочитала да би се за осуђујућу пресуду требало доказати злоупотребу положаја и овлашћења и остале околности ратног профитерства.

“У Закону о незастаријевању за ратно профитерство таксативно су наведена кривична дјела на која се може примијенити. Кривично дјело за које се теретио Санадер налази се у каталогу тих дјела. Суд није спорио почињење у вријеме Домовинског рата, али је потребно и да почињењем кривичног дјела буде остварена несразмјерна имовинска корист”, прочитала је судија.

Санадера је оптужница теретила да је поступао у сврху прибављања имовинске користи умјесто да је дјеловао у интересу државе.

За аферу „Хипо“ Санадеру се судило трећи пут. Претходна два пута је био осуђен, али су пресуде срушили Уставни и Врховни суд.

Тужилаштво је Санадера теретило да је као замјеник министра спољних послова крајем 1994. и почетком 1995. од Хипо банке примио провизију од 3,6 милиона куна након што је Хрватској одобрен кредит за куповину зграда амбасада.

У затвору од 2019. због више афера

Тиме је Санадер, по тврдњама тужилаштва, у ратом условљеном тешком финансијском и привредном стању остварио противправну имовинску корист која је у несразмјери с угроженим темељним вриједностима државе и друштвене заједнице, и државних интереса.

Санадер је већ правоснажно осуђен на шест година затвора за корупцију у случају „Планинска“, као и на седам година затвора у случају „Фими медиа“.

Врховни суд је крајем октобра 2021. потврдио и првостепену пресуду којом је бивши премијер осуђен на шест година затвора због примања мита од шефа мађарског МОЛ-а Жолта Хернадија.

Највиши суд у Хрватској је једину ослобађајућу пресуду Санадеру, којом је заједно с предузетником Робертом Јежићем ослобођен за продају јефтине струје Јежићевом Диокију на штету ХЕП-а, потврдио средином новембра 2021.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана