Иво Јосиповић: Усташка змија гмиже Хрватском

Агенције
Иво Јосиповић: Усташка змија гмиже Хрватском

Загреб - Бивши предсједник Хрватске Иво Јосиповић рекао је јуче да у хрватском друштву и даље постоји "усташка змија".

- Усташка змија апсолутно постоји у хрватском јавном и политичком животу. Мислим да сте је чули како сикће прије неки дан на протестима - рекао је Јосиповић алудирајући на узвике "За дом, спремни", који су се орили прошле седмице на протестима подршке З1 телевизији, која је кажњена због говора мржње упућеног Србима.

- Кад кажем усташка змија мислим на један менталитет који глорификује усташтво, који заговара вриједности, или чак бих рекао невриједности које су постојале за вријеме усташког режима. Након Пољуда и посљедњих протеста у то нико не треба да сумња - објаснио је Јосиповић.

На питање види ли тај дио и у новој хрватској власти Јосиповић је казао да се "не би усудио било кога карактерисати усташом", што се посебно односи на "изабране функционере", но не искључује могућност да се потврди да је то тако.

- Видимо да постоје неки министри који су показивали одређене симпатије за то прошло вријеме. Надам се да у свом службеном дјеловању неће показивати сличне трендове - додао је Јосиповић.

У новој хрватској Влади сједи Златко Хасанбеговић, велики поштовалац усташког поглавника Анте Павелића, а функцију министра бораца због низа афера након само шест дана напустио је Мијо Црноја, који је најављивао да ће објавити списак агресора и издајника Хрватске.

Стотине грађана окупиле су се у понедјељак увече у главном граду Хрватске на протесту "издајника", у организацији Радничког фронта. Миљенка Ћурковић поручила је да су окупљени "признали" да су издајници зато што не желе да предсједник ХДЗ-а Томислав Карамарко одређује шта смије да се говори у јавности. Како је навела, "издајници" сматрају да "професионални борци" не могу одређивати шта ће ко мислити и говорити, да мисле да ХДЗ није створио, него опљачкао Хрватску, те да мисле да Фрањо Туђман није био "отац домовине", већ аутократа, ксенофоб и родоначелник идеје о "200 богатих породица". Ћурковићева је додала да окупљени не мисле да је мржња према другачијима нешто позитивно, нити да икога треба мрзети зато што је "Србин, муслиман, Југословен или атеиста". Окупљени су поручили и да не желе да симпатизери НДХ-а буду министри културе. У Радничком фронту истичу да се у Хрватској дешава успон неофашизма и десног ауторитаризма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана