Иво Јосиповић - Тужбе за геноцид нису тако важне

Aгенције
Иво Јосиповић - Тужбе за геноцид нису тако важне

Загреб - Хрватски предсједник Иво Јосиповић изјавио је да међусобне тужбе Србије и Хрватске за геноцид, подигнуте пред Међународним судом правде, нису толико важне и да "имају више емотивни карактер", пренијеле су агенције.

- Постоје одређена нереална очекивања и с једне и с друге стране. О томе владе одлучују, вјероватно би се о тим стварима лакше разговарало да је клима нека друга, него ова садашња. Оставимо то времену - изјавио је Јосиповић.

Хрватски предсједник је додао и да још није вријеме за сусрет са предсједником Србије Томиславом Николићем.

- Наш сусрет има смисла само ако заједно можемо послати неку добру поруку. За сада је боље да још тражимо путеве - рекао је за Радио-телевизију Војводине Јосиповић, додајући да има контаката Хрватске и Србије на другим нивоима попут недавног сусрета хрватског шефа дипломатије и српског министра спољних послова у Ирској.

Јосиповић је подсјетио да ће сарадња бити настављена јер двије земље имају и војни споразум. Оцјењујући односе двију земаља послије избора Николића за предсједника Србије и послије  ослобађајуће пресуде Анти Готовини и Младену Маркачу, хрватски предсједник је упозорио да се не би смјело допустити да тренутне разлике у погледима прерасту у трајно стање, јер односи двију држава "нису питање једног тренутка".

Јосиповић сматра да ће "временом доћи до редефиниције односа двије земље према историји и да ће одређена историјска дистанца оставити више простора за, што бисмо сликовито назвали, заједнички уџбеник (историје)".

Мањине

Говорећи о односима двију земаља према националним мањинама, Јосиповић је оцијенио да хрватско законодавство даје могућност боље партиципације, јер у тој земљи постоје резервисана мјеста за представнике мањина, не само у државном парламенту него и у јединицама локалне самоуправе.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана