Иво Јосиповић писaо Колинди Грабар- Китаровић: Зауставите неконтролисану хистерију према Србији

Агенције
Иво Јосиповић писaо Колинди Грабар- Китаровић: Зауставите неконтролисану хистерију према Србији

Загреб - Бивши предсједник Хрватске Иво Јосиповић позвао је своју насљедницу Колинду Грабар Китаровић да "заустави неконструктивну хистерију према Србији" у вези са блокадом приступних преговора које Београд води са ЕУ.

Јосиповић је написао отворено писмо Грабар-Китаровић и предложио рјешење за спор са Србијом око приступних преговора с ЕУ и Закона о универзалној јурисдикцији.

- Свједоци смо неуспјеха наше спољне политике у намјери да блокира приступне преговоре Србије у погледу 23. и 24. поглавља и упорног настављања контрапродуктивне и штетне политике која нема изгледа за успјех и која негативно утиче на наш међународни положај, укључујући и положај у ЕУ и односе са сусједима. Нисмо успјели, напросто зато јер нисмо били у праву - навео је Јосиповић у писму Грабар-Китаровић.

Он напомиње да хрватски званичници нису могли да траже од Србије да укине закон какав, с готово истим ефектима има и Хрватска.

Наша Влада, по мом суду, мора наставити да инсистира на побољшању положаја хрватске заједнице у Србији, као што мора и инсистирати на остварењу уставних и законских права српске заједнице у Хрватској. Као што смо видјели, то није могуће блокадом приступних преговора, већ што скоријим билатералним договором, управо онако како сте Ви и премијер Вучић навели приликом недавног сусрета.

Јосиповић је упозорио да су грађани Хрватске свједоци злоупотребе проблема универзалне јурисдикције гдје се странке надмећу у потпуно искривљеним интерпретацијама стварног правног стања, пријетњама сусједима о блокади преговора и нереалним обећањима борачкој популацији.

- Предлажем Вам да јасним ставом прекинете неконструктивну хистерију која штети међународној позицији Хрватске, штети односима са сусједима и штети борачкој популацији јер не нуди реално рјешење проблема. У том смислу, предлажем да иницирате преговоре с Србијом на начелима које сам некада договорио с бившим предсједником Борисом Тадићем.

 Начела која смо били договорили су сљедећа:

1. Обе државе прихватају начело према којем се сви ратни злочини прогањају према истим критеријумима, без привилеговања својих држављана. Уједначиће се и критеријуми амнестије и помиловања за дела почињена током рата 1991-1995, а која нису ратни злочини .

2. Државе се обавезују да размене податке о свим поступцима за ратне злочине који су у току или који су довршени, као и да једна другој дају пуну информацију о особама које су под сумњом за ратне злочине.

3. Државе се обавезују да без међусобног извештавања неће расписивати међународне потернице против држављана друге државе.

4. Свака држава надлежна за суђење својим држављанима који имају стално боравиште на њеном подручју. Започети поступци или поступци који би се требали започети, уступиће држави држављанства починитеља који има пребивалиште у држави држављанства.

5. Државе ће размотрити у сваком поједином случају могућност уступа предмета држави чије држављанство као једино, или као друго држављанство, има окривљеник изван случајева из тачке 1.

6. Државе ће једна другој препустити поступке у току, сагласно овом споразуму, а друга ће држава, преузимајући поступак, предмет третирати као казнену пријаву или други акт казненог прогона (оптужница и сл.).

7. Државе се обавезују у пуној мери сурађивати на размени података, доказа и спровођењу потребних поступовних радњи.

8. Државе се обавезују да примене највише стандарде заштите сведока и жртава и подршке тим особама.

9. Државе се обавезују на захтев друге државе или осуђеника препустити извршење казне затвора другој држави ако осуђеник има држављанство државе која тражи препуштање извршења. С уступањем се мора сагласити и осуђеник. Држава која преузме извршење, неће дати превремени отпуст или помиловање, без сагласности државе која је препустила извршење, осим ако је осуђеник одслужио најмање 2/3 казне - појашњава Јосиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана