Ивановић: Могућа нова, али и стара већина у скупштини Црне Горе

Танјуг
Ивановић: Могућа нова, али и стара већина у скупштини Црне Горе

ПОДГОРИЦА - Након што је црногорској влади премијера Дритана Абазовића најављено ускраћивање већинске подршке због усвајања Темељног уговора са СПЦ, шеф посланичког клуба Социјалистичке народне партије (СНП) Драган Ивановић не искључује могућност формирања нове скупштинске већине, али ни окупљања оне која је поразила Демократску партију социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића на изборима 2020.

Ивановић је у интервјуу за подгоричке Вијести рекао да није било разговора о повратку “старе” већине, али да то није немогућа опција за рјешење кризе власти настале одлуком ДПС-а и Социјалдемократске партије (СДП) да откажу подршку премијеру Дритану Абазовићу због Темељног уговора са СПЦ.

-Ако ови заиста буду толико упорни или крајње упорни и ако се буду понашали како су наговјештавали, зашто се не би одиграла и та варијанта, односно зашто се не би правила, а може се правити, нека друга већина, и онда би ова влада, уз неку реконструкцију - како би се све то дешавало, тешко је прогнозирати - могла да настави да ради пуним капацитетом... Вријеме иде, брзо ће се доћи до правих сазнања - навео је Ивановић.

Према његовим ријечима, ипак, треба сачекати даљи расплет на политичкој сцени, јер му се, каже, чини да лидер ДПС-а Мило Ђукановић има други циљ - да се политичком трговином врати у “игру” из које је испао.

ДПС и СДП ускратили су подршку влади након само два и по мјесеца од њеног формирања, због одлуке да усвоји Темељни уговор са СПЦ, али још увијек нису поднијеле посланицима иницијативу којом ће формализовати свој потез.

Упитан да је очекивао овако брзи крах мањинске владе, Ивановић каже да увијек постоји могућност да неко изађе из власти и откаже јој подршку.

-Међутим, овако нешто нисам очекивао. Посебно не у тренутку кад се потписује један уговор с вјерском заједницом, који није први такав у Црној Гори и који је већ потписан с двије вјерске заједнице. Због тога нико није правио никакве проблеме, а сад се одједном ствара политичка прича... Ја бих, ипак, мало сачекао, јер ми све личи на то да ДПС, односно Ђукановић који је познат као човјек који стално политички тргује, покушава да се, окренут међународној заједници, на све могуће начин врати у игру из које је заправо испао у оном правом смислу - каже Ивановић.

Додаје да га и неки сигнали који се шаљу ових дана упућују на убјеђење да ДПС неће подржати СД, који је најавио иницијативу о скраћењу мандата парламенту.

-Чули смо да ни СДП у овом тренутку није за то да се ускрати подршка влади... – нагласио је Ивановић .

Прецизирајући на какве сигнале тачно мисли, Ивановић каже да мисли да те партије заправо "играју једну политичку игру, која је, у сваком случају, дозвољена као политичка".

-Ђукановић, као човјек који се пита за све у ДПС-у, по сваку цијену би да себе врати у жижу интересовања и домаће и међународне јавности... Влада је таман почела да ради, да показује знаке да ће радити добро и у интересу грађана. Политика је политика, то разумијем и схватам, али чини ми се да није време да се влади ускрати мандат - казао је, између осталог, Ивановић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана