Иванов лидерима: Прекршен Устав, дођите да нађемо излаз

Танјуг
Иванов лидерима: Прекршен Устав, дођите да нађемо излаз

Скопље - Предсjедник Македоније Ђорђе Иванов изјавио је вечерас, након насилних догађаја у Собрању, да "ова ситуација може да се превазиђе само поштовањем правног поретка Републике Македоније" и позвао грађане да "буду смирени и не подлежу разним провокацијама, лажним вијестима и манипулацијама".


"Нема питања за које не може дијалогом пронаћи рјешење у сагласности са Уставом и законима Републике Македоније. Зато позивам лидере парламентарних партија сутра да дођу у мој кабинет на састанак лидера да размотримо новонасталу ситуацију. На лидерском састанку да размотримо све опције за смиривање и налажење излаза из новонастале ситуације", рекао је Иванов.

Иванов је грађане Македоније позвао на "разумно и одговорно понашање".

"Позивам на одговорно понашање свих надлежних институција које морају да поштују Устав и законе Републике Македоније. Посланици су најодговорнији за враћање ситуације у сагласност с Уставом, законима и пословником Собрања Републике Македоније, који су данас прекршени. Свако треба да буде одговоран за своје поступке и свјестан посљедица који произилазе из њих", рекао је Иванов.

Он је додао да су "лидери најодговорнији за проналажење рјешења у сагласности с Уставом, законима и пословником парламента".

"Нико други споља не може да нам ријеши проблеме ако их сами не рјешимо у сагласности са државним интересима Републиком Македоније", закључио је македонски предсједник који је одмах након обраћања отишао не сачекавши питања новинара.

У македонском Собрању се од 18 сати одвијала истинска драма, гдје су демонстранти, након што је парламентарна већина изабрала Талата Џаферија за предсједавајућег парламента, упали у зграду и напали и раскрварили главе лидера СДСМ Зорана Заева и потпредсједника те странке Дамјану Манчевском, а теже је повређен посланик Алијансе за Албанце, Зијадин Села, јавили су тамошњи медији.

Ројтерс је пренио да је Заев лакше повријеђен у песничењу и напомиње да је Македонија била на ивици грађанског рата током устанка мањинских Албанаца 2001, да би се потом ситуација донекле смирила уз међународно посредовање, али су међуетничке напетости остале.

Већина у македонском Собрању коју чине СДСМ Зоран Заев и албанске странке, изабрала је данас, послије прекида сједнице Талата Џаферија за предсједника парламента, а присталице покрета "За заједничку Македонију" упали су у зграду Собрања гдје их је обезбјеђење спречило да се попну степеницама у салу у којој су посланици.

Како наводи плусинфо.мк, међу демонстрантима има и људи са црним маскама на лицима који позивају народ да се попне степеницама.

До избора Џаферија дошло је пошто је предсједавајући Собрања Трајко Вељановски прекинуо сједницу Собрања, на чијем дневном реду није био избор новог предсједника парламента.

Међутим, предсједавање је тада преузео најстарији посланик у сали који је гласовима посланика СДСМ и албанских партија ставио на дневни ред избор предсједника Собрања, па је потом Џафери и изабран. У сали су остали и посланици ВМРО-ДПМНЕ, бившег премијера Николе Груевског, који су узвикивали "Ово је пуч".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана