Иванов додјелио мандат Заеву да састави нову владу

Срна
Иванов додјелио мандат Заеву да састави нову владу

Скопље - Предсједник Македоније Ђорђе Иванов, који је додијелио данас лидеру СДСМ-а Зорану Заеву мандат за састав нове владе, изјавио је да је такву одлуку донио након што су обезбијеђене гаранције за очување унитарности Македоније и поштовање Устава.

"Препреке за састав владе су одстрањене. Данас приступамо испуњењу члана Устава за одређивање мандатара за састав владе", рекао је Иванов у кратком обраћању.


Заев је захвалио и нагласио да су одстрањене двије препреке за додјелу мандата – он је доставио потребне гаранције, а предсједник Собрања Талат Џафери је писано обавијестио предсједника државе о формираној парламентарној већини.

Према Уставу, нови мандатар има рок од 20 дана од добијања мандата да Собрању достави програм и предложи састав нове владе.

Владу бира Собрање већином гласова од укупног броја посланика.

У Македонији су пријевремени парламентарни избори одржани 11. децембра прошле године, а Иванов је одбијао да додијели мандат Заеву због прихватања заједничке платформе албанских политичких странака.

Он је тврдио да у складу са Уставом не може именовати за мандатара "некога ко преговара на основу платформе стране земље која се користи за уцјењивање Македоније, угрожавање њеног суверенитета, независности и унитарног карактера".

Иванов је од Заева тражио гаранције за унитарност државе, које је лидер СДСМ-а доставио.

Македонски предсједник је након избора додијелио мандат Николи Груевском, лидеру странке која је појединачно освојила највише мандата у Собрању, али он није успио да формира парламентарну већину јер ниједна странка из албанског политичког блока није хтјела у коалицију са њим.

Замјеник помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Хојт Брајан Ји, који је боравио у Македонији, раније је рекао да очекује од предсједника Иванова да пружи шансу лидеру СДСМ-а Зорану Заеву да формира владу.

Нови мандатар је парламентарну већину формирао са странкама из албанског политичког корпуса – Демократском унијом за интеграцију /ДУИ/, покретом Беса и Алијансом за Албанце и тако обезбиједио подршку 67 од укупно 120 посланика у Собрању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана