Иванчић:Накнадни потреси могу трајати двије године и дуже

Срна
Foto: Архива

ЗАГРЕБ - Након још једног земљотреса који је ноћас погодио Банију, а осјетио се и у Загребу, шефица сеизмолошке службе Инес Иванчић каже да су то још увијек накнадни земљотреси од удара који се догодио зимус.

“То су накнадни потреси тог снажног потреса од 29. децембра прошле годие. Ми смо тад упозоравали да се смиривање тла сигурно након тако снажног потреса може догађати и наредне двије године од главног потреса", рекла је она у изјави за загребачку Н1 тв.

Иванчић је рекла да накнадни потреси могу трајати и дуже од двије године с обзиром на магнитуду.

Временом, каже, они ће се прорјеђивати и смањивати.

"Ипак, не може се предвидјети може ли се међу накнаднима догодити јачи потрес па не можемо предвидети колико јак ће бити наредни"., рекла је Иванчић.

Напомиње да су и петрињски и загребачки потрес резултат појачане сеизмичке активности на хрватском подручју.

“Сведочимо појачаној сеизмичкој активности у нашем крају. Она доводи до потреса на раседу код Петриње или на другом раседном систему - загребачком. То је резултат потреса који се овде догађају", рекла је она и додала да се могу очекивати нови потреси, који би могли бити и јачи у овој серији накнадних.

Банију је ноћас погодио нови земљотрес магнитуде 4,2 по Рихтеру, прилично јак потрес који се осјетио на ширем сјеверозападном подручју Хрватске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана