Иван Ђикић: Реално је да живимо с коронавирусом, као што живимо с прехладом и грипом

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЗАГРЕБ - Молекуларни биолог Иван Ђикић је међу научницима који сматрају да се с омикрон сојем назире крај пандемије коронавируса.

Гостујући у емисији РТЛ Директ оцијенио је да је реално да се с овим вирусом живи, као и с прехладама и грипама. „Имамо позитивни оптимизам и темељимо га на томе да је омикрон сој који се брже шири, брзо ствара имунитет, а не ствара тешке болести. То је дијелом због тога што имамо дио вакцинисане популације па имамо одређени имунитет. На темељу те двије чињенице требамо бити опрезни током зиме и прољећа.

Након прољећа оптимизам је такав да ћемо највјероватније моћи живјети с омикроном и другим сојевима који долазе у будућности, као саставним дијелом нечега на што смо навикли, као што су прехладе и грипе, и то је реално“, истакао је Ђикић. Одговорио је на питање да ли се сада коронавирус треба третирати као грипа.

„Не треба то лингвистички упоређивати с грипом, али морамо научити живјети с омикроном. Да спријечимо смртност, тежа обољења, а да у исто вријеме осигурамо економију, младима одлазак у школе, да регулирамо. Ове двије године су биле терет за младе, родитеље, студенте и морамо као друштво наћи начин да се то пребаци у нормалнији живот“, сматра.

Овај научник се осврнуо и на претпоставке да ће се током прољећа створити колективни имунитет. Позвао се на податке из Данске, према којима је 50 посто људи било у контакту с коронавирусом, а да нису тестирани и регистровани као позитивни. „Као и код вакцинисаних и оних који су преболовали заразу, имунитет има своје вријеме трајања. Након од три до шест мјесеци пада доље и особе које су преболовале могу поново бити заражене новим вирусом и могу бити узроковане тешке болести.

Морамо направити разлике између оног што је реално и што морамо спријечити. Један паметан начин је да владе правилно комуницирају с грађанима, да их упозоре на опасност, а и да осигурају услове да могу правилно живјети“, закључио је Ђикић у разговору за РТЛ. Подсјећамо, директор Свјетске здравствене организације (ЊХО) за Европу Ханс Клуге је јучер, 3. фебруара, изјавио да је пред Европом дуго затишје када је ријеч о пандемији. Као разлог зашто тако мисли истакао је то што је већи број људи вакцинисан, велики је број и оних који су преболовали заразу, те то што слиједи прољеће. Раније је указао на то да је изгледно да се назире крај пандемије те је апеловао да се настави вакцинација против коронавируса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана