Ишу: Спољне силе бирањем стране у БиХ не помажу помирењу

Срна
Ишу: Спољне силе бирањем стране у БиХ не помажу помирењу

БЕОГРАД - Отправник послова Амбасаде Кине у Београду Тијен Ишу изјавио је да спољне силе бирањем стране у БиХ неће помоћи у помирењу разлика и неслагања у вези са етничким групама у БиХ.

Он је нагласио да међународна заједница треба да на правичан, уравнотежен и разборит начин пружи констурктивну помоћ која ће задовољити истинске потребе људи у БиХ.

“Самовољно увођење једностраних санкција које немају основу у међународном праву такође може појачати тензије и додатно закомпликовати ионако тешку ситуацију, а још мање може да буде ефикасан начин за проналажење рјешења за проблем”, рекао је Ишу у интервјуу за “Политику”.

Он је истакао да је став Кине према питању подршке очувању одредаба Дејтонског споразума поводом статуса Републике Српске унутар БиХ као и питању Косова и Метохије увијек био досљедан и јасан, те да Кина поштује суверенитет и територијални интегритет БиХ.

“Кад је ријеч о питању Косова и Метохије, укључујући и забринутост због безбједности, легитимних права и интереса Срба са Косова, поштујемо Србију због позитивних напора у проналажењу политичког рјешења за питање Косова и Метохије”, рекао је Ишу.

Он је навео да Кина подржава обје стране да заједнички раде на проналажењу обострано прихватљивог рјешења путем правог дијалога и консултација у оквиру Резолуције 1244 Савјета безбједности УН.

“Резултати преговора које су двије стране већ постигле треба да се у потпуности поштују и примјењују”, поручио је Ишу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана