Истражни затвор за шесторицу навијача “Динама”

Срна
Истражни затвор за шесторицу навијача “Динама”

ЗАГРЕБ - Шесторици навијача “Динама” осумњичених да су развили транспарент са увредљивом и пријетећом поруком српским женама и дјеци одређен је истражни затвор, саопштило је хрватско тужилаштво.

Навијачи загребачког фудбалског клуба се терете за јавно подстицање на насиље и мржњу.

Из тужилаштва су навели да се сумња да су шесторица окривељних заједно с другим непознатим особама и уз запаљене бакље развили транспарент, који је израдио првооптужени, као и заставу непримјерених обиљежја, те гласно извикивали ријечи које позивају на насиље и мржњу.

Такво непримјерено и насилничко понашање изазвало је реакцију станара и грађана који су тај догађај фотографисали и фотографије објавили на друштвеним мрежама.

Криминалистичко истраживање осумњичених је обављено јуче и они су, како је објављено, признали кривицу.

 

 

Пленковић: Осуда графита против Срба, казнити одговорне

Хрватски премијер Андреј Пленковић најоштрије је осудио најновије графите против Срба, те поручио да су такве ствари недопустиве и да треба казнити оне који су то учинили.

“Таквих испада је сигурно било и прије. Сада имамо три рецентна примјера. На полицији је да открију о чему се ту ради”, рекао је Пленковић.

Он тврди како је у свом мандату највише учинио за дијалог и смањење тензија, те да не зна за кога раде они који то раде.

Пленковић је нагласио да није тачно да до таквих графита долази због односа власти према усташком поздраву, пренијели су хрватски медији.

“Ми смо врло јасно осудили све облике насиља, говора мржње. Све је то дефинисано у свим мојим говорима, у нашим програмима...”, коментарисао је Пленковић.

За лидера Српског народног вијећа Милорада Пуповца је рекао да један од најдуговјечнијих политичара у Хрватској.

Три поруке мржње према Србима појавиле су се у Загребу ових дана. Прво је у четвртак група навијача развила транспарент са увредљивим и пријетећим порукама српским женама и дјеци, затим је објављена фотографија са поруком да ће “сломити све прсте, а не само три. Уби Србина”.

Трећа порука је графит који приказује људе објешене о дрву поред којег пише “српско породично стабло”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана