Истрага о стравичној несрећи у Бугарској: Аутобус смрти није био лиценциран за превоз путника

Срна, Танјуг
Истрага о стравичној несрећи у Бугарској: Аутобус смрти није био лиценциран за превоз путника

СКОПЉЕ - Аутобус предузећа „Беса транс“ који је изгорио у Бугарској, није био лиценциран за међународни превоз путника или било коју другу врсту превоза, па је овом предузећу одузета дозвола за рад, саопштено је из Министарства саобраћаја и веза Сјеверне Македоније.

У саопштењу се наводи да возило не постоји ни у електронској евиденцији издатих дозвола за обављање унутрашњег или међународног превоза путника које води Министарство саобраћаја и веза.

Додаје се да су регистрована три лиценцирана возила компаније „Беса транс“, али да изгорјелог аутобуса нема међу регистрованим.

-У складу са Законом о друмском саобраћају и због недостатака које је утврдило Министарство саобраћаја и веза, а с циљем спречавања било каквог другог поступања фирме која би могла да подстакне негативне посљедице, фирми „Беса транс“ се одузима дозвола за рад, односно забрањује обављање дјелатности - наводи се у саопштењу.

Из ресорног министарства истичу да је Влада обавезала Инспекторат да изврши ванредну контролу у овом предузећу.

Двојица македонских цариника су отпуштена јер су аутобус без потребне документације пустили преко границе.

Санкције ће бити изречене и директном надзорнику двојице цариника, саопштили су царински органи Сјеверне Македоније.

У царинском систему се не види да је аутобус имао дозволу за међународни превоз путника.

Информер.рс јуче је јавио да је „испод возача  био сакривен резервоар за гориво у којем је био керозин“ те да је „поред тог резервоара био је направљен још један бункер за шверц цигарета, а у који су због долазећих новогодишњих празника, биле смјештене петарде - 30.000 комада“.

Агенција у саопштењу на свом „Фејсбук“ налогу апелује на медије да не шире спекулације које би могле да нанесу штету истрази, преноси МИА.

-Као агенција обавјештавамо породице погинулих и повријеђених у трагедији да аутобус ни у ком случају нема гепек за шверц нафте, бензина или пиротехничких средстава. Све ове спекулације су злонамјерне - наводи се у саопштењу.

Како се додаје, укупни капацитет аутобуса је 450-500 литара нафте за сам аутобус и ни у ком случају нема резервног простора за шверц.

Аутобус предузећа „Беса турс“ из Сјеверне Македоније запалио се прије два дана на ауто-путу у Бугарској, а погинуло је 46 људи, међу којима и 12 дјеце. Страдали су углавном држављани Сјеверне Македоније, док је повријеђено седам особа, међу којима и држављанин Србије из Прешева.
Они су се са туристичког обиласка Истанбула, преко Бугарске, враћали у Скопље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана