Истрага о изјавама свештеника о НДХ

Танјуг
Истрага о изјавама свештеника о НДХ

Загреб - Полицијска управа сплитско-далматинска ће истражити изјаве хрватског свештеника Луке Прцеле због изјава током мисе у Сплиту у којима је величао НДХ.

"Обавијештавамо вас да ће полиција на основу доступних јавних извора анализирати садржај изјаве како би утврдили има ли елемената за поступање полиције у смислу покретања односно спровођења истраге", казали су из ПУ сплитско-далматинске.

Из канцеларије Државног тужилаштва у Сплиту је, такође, речено да ће размотрити изјаву свештеника да би се утврдило да ли она садржи елементе неког кажњивог дјела, пренијела је регионална Н1.

Хрватски свештеник Лука Прцела изјавио је у недјељу да му није жао што је на проповеди на миси у Сплиту рекао да "никако не може опростити" предсједници Колинди Грабар Китаровић њену изјаву да Независна држава Хрватска (НДХ) није била независна и да је била злочиначка.

Прцела је за Хину рекао да је само проповједао јеванђеље.

Свештеник је истакао да му "никада неће бити жао", упркос томе што му је Грабар Китаровић одговорила на свом Фејсбук профилу да му опрашта његову изјаву и да се треба окренути будућности.

"Шта је то толико узнемирило све могуће људе читавога свијета? Зову, вичу, галаме, а ја ни крив ни дужан. Ја сам само проповиједао јевандеље", рекао је Прцела.

На питање стоји ли у јеванђељу политичко прозивање хрватске предсједнице или је то његов лични став, он је одговорио да нико нема право да га удара по образу и да има право да брани своје достојанство.

За НДХ је рекао да је била "легална и међународно призната држава, те једнако независна као и ова данашња".

Упитан мисли ли како је у реду да свештеник с проповједаонице говори такве ствари, Прцела је рекао да не би тако говорио да не мисли на тај начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана