Испред Цетињског манастира дежура полиција

Танјуг
Испред Цетињског манастира дежура полиција

ЦЕТИЊЕ - Испред манастира Св. Петра Цетињског, гдје ће у недјељу бити устоличен митрополит црногорско-приморски Јоаникије, дежура полиција, имајући у виду протесте који су се већ организовали на Цетињу.

Свештеници овог манастира сматрају да не постоји друго мјесто гдје би устоличење могло бити одржано.

„Након упокојења Амфилохија нормалан слијед догођаја је избор његовог наслиједника и чин устоличења. Тај сам чин неће донијети ништа ново, али је свакако велика радост јер наставља вишевијековно постојање у вјеру Христову. Овдје су устоличени скоро сви црногорски црквени великодостојници”, рекао је за Тањуг свештеник Николај Пејовић са Цетиња.

Он истиче да сукоби нису везани за вјеру, већ искључиво за политичку ситуацију.

„Прогон цркве који се након прошлогодишњих избора наставља од једне групе политичара доживљавамо као политички притисак. Ми нећемо одустати од инаугурације, јер би то значило кршење уставом загарантованих права. Ако је сједиште митрополије на Цетињу, онда нико нема право од нас да тражи да се тај чин не обави, или обави било гдје друго. Бесмислено је рећи да је било ко и било шта окупирао на Цетињу, јер и сам Јоаникије рођен је у Бањанима и цио свој живот посветио управо овом манастиру. Њихово незадовољство није у аргументима већ у политичким мотивима”, истакао је свештеник Николај.

Цетињски манастир је један од најзначајнијих манастира Српске православне цркве и једна од највећих светиња.

При овом манастиру радила је чувена Цетињска штампарија, најстарија штампарија у српским земљама.

У манастиру се чувају бројна културна добра.

„Ту је дио руке Светог Јована Крститеља којом је крштен Исус Христос, мошти Светог Петра Цетињског, честица Частог ксрта Господњег, епитрахељ Светог Саве из XIII вијека, круна српског краља Стефана Дечанског из династије Немањића из XIV вијека, која је била истоветно и круна црногорског краља Николе I Петровића којом је крунисан 1910. године”, казао је свештеник.

На устоличињу митрополита Јоаникија присуствоваће и патријарх српски Порфирије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана