Исламисти из БиХ кључни људи у Бечу

Агенције
Исламисти из БиХ кључни људи у Бечу

Беч - Велики број судских поступака против муслиманских фанатика у Аустрији није случајност, јер су се у скоријој прошлости у Бечу састајали најпознатији људи са селефистичке сцене, међу којима су и многи поријеклом из БиХ, пише бечки дневник "Пресе".

Мохамед Махмуд и Мирсад Омеровић, који себе назива Ебу Тејмом, најпознатије су личности аустријске селефистичке сцене, који су били дио мреже која је имала велики значај за ширење селефизма у готово половину Европе. "Пресе" указује да су терен припремили браћа Џамалудин и Фарад Љ. из Беча, поријеклом из Авганистана, који су преводили и ширили арапске садржаје радикалним проповједницима. Средином 2000-их они су почели, у једној џамији у Бечу, да организују групу чији чланови су били Омеровић и Махмуд.

- Познати селефиста Ирфан Пеци, такође родом из БиХ, био је дио ове групе и он је дјеловао у оквиру Глобалног исламистичког фронта. Пеци се отиснуо у Њемачку гдје је врбован од стране њемачке обавјештајне службе као доушник. Махмуд је отишао у Њемачку гдје је са бившим репером Десо Догом основао покрет "Милату Ибрахим", чији је идеолошки основ била документација коју су са арапског превела браћа Љ. Данас су Махмуд и Десо Дог активни у Исламској држави и постоје видео и фотоматеријали о њиховом присуству приликом одсијецања глава таоцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана