Ирак ће морати да тражи помоћ Руса

Агенције
Ирак ће морати да тражи помоћ Руса

Вашингтон - Ирак се све више окреће земљама попут Ирана, Русије и Сирије за помоћ у сузбијању сунитске побуне, пошто не може више да чека на САД, изјавио Фаили.

Како је рекао ирачки амбасадор у САД Лукман Фаили, Ирак не може више да чека на додатну америчку војну помоћ.

Таква савезништва могла би ојачати шиите широм Блиског истока послије офанзиве сунитских екстремиста у Ираку, али и изложити америчку владу опасности да се њени противници удруже, оцијењује агенција АП.

Фаили је рекао да Багдад више жели партнерски однос са САД умјесто с било којом од тих земаља, али да су одлагање помоћи из САД приморала Багдад да помоћ потражи другде.

Он је позвао САД да покрену циљане ваздушне нападе као "кључни" корак у борби против побуњеника, мада се администрација предсједника Барака Обаме опирала да покене такве нападе, мада их није искључила.

"Вријеме није на нашој страни. Даља одлагања корсите само терористима", рекао је Фаили у говору у Карнегијевој задужбини за међународни мир у Вашингтону.

Пентагон је најавио да ће у Ирак послати још 300 војника како би се ојачале безбједносне мјере у америчкој амбасади у Бадгаду чиме ће у Ираку бити укупно 750 војника. Обама је искључио враћање борбених трупа у Ирак.

Неизвесност у Ираку је јуче додатно повећана пошто су посланици мањинских Курда и сунита напустили прво засједање ирачког парламента послије априлских зибора чиме су распршене наде да ће брзо бити образована нова влада која би могла да сачува јединство земље пред офанзивом сунитскх екстремиста.

Уједињене нације саопштиле су да је више од 2.400 људи убијено у Ираку у јуну, што је рекордан број још од времена америчке инвазије када је Ирак био на ивици грађанског рата. Сунитски екстремисти из Исламске државе Ирака и Леванта су поред безбједносне изазвали и политичку кризу пошто је земља практично пред распадом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана