Инвестиције под блокадом

Агенције
Инвестиције под блокадом

Скопље - Индијском милијардеру Субрату Роју Сахари, који је намјеравао да на Охридском језеру инвестира у изградњу туристичког комплекса, блокирани су сви рачуни и комплетна имовина његове “Сахара групе”, што је довело у питање његове инвестиције у Македонији.

Одлуку је на приједлог индијског регулаторног тијела СЕБИ донио Врховни суд Индије, који је “Сахара групу” обавезао да врати три милијарде евра са 15 одсто камате због милионских превара грађана.

Суд је, осим имовине Субрата Роја и његове компаније блокирао и личне банкарске рачуне три директора ове компаније.

Послије ове информације, која је ударна у македонским медијима, представници македонске Владе одмах су ступили у контакт са компанијом индијског милијардера, покушавајући да утврде да ли ће се ова дешавања одразити на планиране инвестиције у Македонији.

Македонски министар финансија, који је крајем јануара на охридском аеродрому дочекао индијског милијардера, на опаску новинара да се против Субрата Роја води спор пред судом у Индији, изјавио је да није забринут због тог спора, јер је то “посао друге државе”, а да је за њега важно да се реализује шта је договорено у Македонији.

Субрат Рој током посјете Македонији обећао је да ће у Охриду изградити туристички комплекс са објектима за рекреацију, одмор, терене за голф, спа центре и хотеле, али и изградити споменик Мајки Терези у Скопљу.

Тада је објелодањено да је пројекат “Сахаријан Македонија” пројектовао архитекта Том Врајд из британске компаније “Aткинс”.

Субрат Рој је у Охриду за близу пет милиона долара купио хотел “Славија”, да би смјестио све архитекте и инжењере, који су до средине овог мјесеца требали да дођу у Македонију да би отпочели припреме за реализацију пројеката “Сахаријан Македонија”.

Индијски бизнисмен је током боравка у Охриду, послије ручка у Светом Науму конобаре частио са 2.000 евра.

Објашњење

Политичка формација ВМРО-НП затражила је од македонског премијера Николе Груевског и “његове фамилије” да грађанима Македоније објасне ко је у ствари Субрат Рој и шта се крије иза такозваних његових инвестиција и да  објасне да ли је извршена трансакција за хотел “Славију”, који је, наводно, купио Индијац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана