ИНТЕРВЈУ Милатовић: Добри, квалитетни и садржајни односи са Србијом су драгоцјени

ГС
ИНТЕРВЈУ Милатовић: Добри, квалитетни и садржајни односи са Србијом су драгоцјени

Новоизабрани предсједник Црне Горе Јаков Милатовић апеловао је на судије Уставног суда да узму у обзир да питање измјена Закона о предсједнику утиче на најважније политичке процесе у држави, попут формирања владе и да стога не смије бити недоумица, посебно у свјетлу предстојећег изборног процеса.

Он је у интервјуу “Вијестима” рекао да ће по преузимању дужности кренути у интензивну спољно-политичку кампању, у оквиру које има намјеру да додатно позиционира Црну Гору као поузданог партнера, доброг сусједа и будућу чланице ЕУ. Најавио је да ће са правним тимом размотрити питање закона које је усвојио парламент, након што је донијет указ о распуштању Скупштине, због чега је његов претходник Мило Ђукановић одбио да их потпише.

Ваши претходници нису показали да су предсједници свих грађана јер су искључиво промовисали интересе ДПС-а. Шта ћете Ви промијенити како бисте потврдили да сте предсједник свих грађана?

Историјски изборни резултат на предсједничким изборима, а који је незабиљежен од увођења вишестраначја у Црној Гори, недвосмислено показује вољу грађана, свих вјера и нација, да подрже визију развоја Црне Горе коју сам промовисао током кампање. Такав исход за мене представља додатну обавезу да будем истински предсједник свих грађана и да својим примјером утичем на јачање националног јединства и смањивање подјела које деценијама оптерећују нашу земљу.

Да бисмо истински мијењали државу, морамо почети од нас самих. Морамо промијенити однос једних према другима, уз суштинско уважавање свих наших разлика, морамо промијенити однос према држави и поштовању закона, а на концу, политичке елите морају промијенити однос према концепту одговорности стављајући интерес грађана у фокус свог дјеловања. Вјерујем да сам много пута до сада показао да сам спреман да будем коректив лошим политичким праксама, чак и у ситуацијама када су оне биле плод дјеловања Покрета Европа сад, чији сам један од лидера.

Који ће бити ваши први кораци по преузмању дужности?

По преузимању дужности очекује ме избор тима са којим ћу радити у наредних пет година, након чега ћу кренути у интензивну спољно-политичку кампању, у оквиру које имам намјеру да додатно позиционирам Црну Гору као поузданог партнера, доброг сусједа и будућу чланице ЕУ. Поред редовних послова, термин парламентарних избора условљава да моје главно ангажовање на унутрашњем плану, у наредних пар мјесеци, буде везано за формирање будуће владе, од које се очекује снажан реформски замајац и убрзање европског пута.

У том смислу, сходно уставним овлашћењима и легитимитету које су ми дали грађани на изборима, спреман сам да у том процесу дам квалитетан и конструктиван допринос.

Да ли сте окупили савјетнички тим, колико се људи јавило на Ваш јавни позив и ко су те особе (професије, озбиљност пријава, релевантност биографија)?

Као што знате, ово је први пут да један предсједник државе јавно позива грађане да се пријаве за позиције за које закон не предвиђа конкурс. Без обзира што нисам имао прописану дужност да сараднике бирам на основу јавног позива, желио сам да дам шансу свима који имају адекватно образовање, компетенције и радне резултате да се кандидују за обављање изузетно важних функција. Примио сам невјероватних 1.200 биографија најразличитијих професионалних профила и заиста сам захвалан грађанима на одзиву и повјерењу које су ми указали. Моји блиски сарадници, а и ја лично, до сада смо погледали већину достављених биографија, а надам се да ћемо наредних дана успјети да завршимо тај посао и позовемо неке од кандидата на разговор.

Међу пријављенима су професионалци различитих профила, успјешни економисти, политиколози, цивилни активисти, правници, али и стручњаци из области архитектуре, енергетике, природних наука. Један број пријава поднијели су грађани који у претходном периоду нијесу имали фер шансу за професионалним усавршавањем и проналаском адекватног запослења. Надам се да ће та пракса остати иза нас у наредном периоду. Радује ме, такође што је међу пријављенима и велики број младих људи. Велики број пријављених су црногорски грађани који живе у иностранству, а који желе дати допринос развоју Црне Горе. Вјерујем да ће и избор мог савјетничког тима бити јасна порука да желимо да мијењамо досадашње друштвене обрасце и да знање и стручност треба да поново заузму мјесто које им припада.

Рекли сте да очекујете да ће Уставни суд отклонити недоумице у вези са измјенама Закона о предсједнику, али се то није десило. Да ли ће Вам то и колико отежати посао, посебно у дијелу предлагања мандатара? Може ли се поновити ситуација с краја прошле године да Скупштина предложи мандатара?

Како је Уставни суд недавно покренуо поступак за оцјену уставности измјена Закона о предсједнику надам се да ће та институција, која једина може да одлучује о овим питањима, ефикасно и брзо донијети одлуку. Поштујући у потпуности начело подјеле власти, апелујем на судије да узму у обзир да ово питање утиче на најважније политичке процесе у држави, попут формирања владе и да стога не смије бити недоумица, посебно у свјетлу предстојећег изборног процеса. Као предсједник сам у обавези да поштујем Устав и законе који су на снази, а хипотетичке ситуације до којих би могло доћи не бих коментарисао.

Да ли ћете потписати законе које је усвојила Скупштина, а Ваш претходник их није потписао? Како ћете то учинити ако су истекли уставни рокови за то?

Сматрао бих врло неодговорним да из садашње позиције дам одговор на ово питање. Након што преузмем дужност и сагледам цјелокупно стање, са својим правним тимом размотрићу ово питање и заузети став који ће, уз образложење, бити презентован јавности. Вјерујем да сам много пута до сада показао да сам спреман да будем коректив лошим политичким праксама, чак и у ситуацијама када су оне биле плод дјеловања Покрета Европа сад, чији сам један од лидера.

Шта можете да урадити како бисте увјерили Владу и Скупштину новог сазива, да се што прије крене у процедуру именовања амбасадора с обзиром на то да Црна Гора још нема амбасадоре на важним мјестима (Вашингтон, Берлин, Беч...)?

Вјерујем да након конституисања новог парламента, а затим и Владе, неће бити потребе да било кога “увјеравам” да је потребно што прије ријешити питање именовања амбасадора који су у овом моменту на нивоу отправника послова на бројним важним међународним адресама. Мислим да нема потребе да наглашавам колико је ово питање важно и колико подизање нивоа дипломатског ранга значи за функционисање система у цјелини и олакшава комуникацију са партнерским државама. Вјерујем да ће нови парламент и Влада показати озбиљност и одговорност у рјешавању овог питања, у чему ће имати моју пуну подршку.

Пошто Владимир Божовић двије и по године након што је проглашен за непожељну особу, из Београда обавља функцију амбасадора Србије у Црној Гори, очекујете ли да Србија именује новог дипломату у Подгорици?

Имајући у виду да су добросусједски односи и регионална сарадња, уз Европску унију и НАТО, један од три кључна стуба спољне политике Црне Горе - посебну пажњу поклањамо сарадњи са свим сусједима у региону. На тој линији, добри, квалитетни и садржајни односи са Србијом су драгоцјени и очекујем да они након различитих фаза, које су надам се иза нас, новим пројектима и садржајем добију нови замах.

У том смислу, очекујем да именовањем нових амбасадора у Подгорици и Београду степен дипломатског представљања вратимо на одговарајући ниво, како би у другачијим политичким околностима дипломатски представници могли да буду неупитна тачка повезивања, спајања и сагласја, односно квалитетна спона двије државе, промовишући оно што су заједнички интереси за добробит грађана и Црне Горе и Србије.

Историјски изборни резултат на предсједничким изборима, а који је незабиљежен од увођења вишестраначја у Црној Гори, недвосмислено показује вољу грађана, свих вјера и нација, да подрже визију развоја Црне Горе коју сам промовисао током кампање

У јуну ћете учествовати на другом Самиту Европске политичке заједнице у Молдавији. Како гледате на пројекат Европске политичке заједнице и да то може бити један од канала да Црна Гора убрза свој пут ка ЕУ?

Главни спољнополитички циљ, на жалост још увијек недосањани сан многих генерација - укључујући и моју - је чланство у Европској унији. Око овога у Црној Гори имамо скоро плебисцитарну подршку црногорских грађана и ово је један од главних кохезивних елемената нашег друштва. С тим у вези, све што може убрзати европску интеграцију наше земље, ми смо вољни да подржимо. То никако не значи да пристајемо на алтернативе или сурогате европској интеграцији, већ да смо као неко ко припада политичком западу, вољни да учествујемо на платформама које могу убрзати европски пут Црне Горе и региона.

Европска политичка заједница је свакако добила на посебном значају са руским нападом на Украјину. У временима која у безбједносном, али и економском и политичком смислу, доносе пуно неизвјесности на европском континенту, потребно је да европска породица народа често разговара и држи се заједно, зарад стабилности и безбједности наших грађана. У свјетлу тога имам и задовољство да учествујем на Самиту у Кишињеву, који ће након иницијалног састанка у Прагу прошле године, сигурно донијети нове вриједности, а што се тиче Црне Горе - реафирмисати изнова да наша земља дијели све оне вриједности које је, између осталог, и препоручују да буде прва сљедећа чланица ЕУ.

Државни интерес испред партијског

Остајете ли при ставу да нећете поднијети оставку на партијске функције с обзиром на то да сте изабрани за предсједника државе?

Покрет “Европа сад!” представља доминантну политичку снагу у Црној Гори која ће у наредном периоду бити стожер државне политике. Бићу нескроман и констатоваћу да је политички успјех који сам постигао на локалним изборима у Подгорици и предсједничким изборима – у значајној мјери допринио политичкој снази коју Покрет има у овом моменту. У исто вријеме, ради се о младој политичкој организацији чије је организационо устројавање још увијек у току. Са наведених разлога, јако је важно да у сусрет преузимању доминантне улоге у извршној власти, Покрет задржи своју унутрашњу стабилност и остане вјеран изворним принципима око којих смо се окупили. Осјећам дужност да томе допринесем у мјери у којој се то неће одражавати на вршење предсједничке функције, коју сматрам неприкосновеним приоритетом свог будућег дјеловања.

То значи да нећу понављати раније праксе злоупотребе функције предсједника и будите сигурни да ћу у свакој ситуацији државни интерес ставити испред партијског.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана