Интерпол потврдио да је Илијашевић држављанин Хрватске

Aгенције
Интерпол потврдио да је Илијашевић држављанин Хрватске

Сарајево - Интерпол је званично обавијестио Министарство правде БиХ да је Доминик Илијашевић Цомо, који је средином септембра побјегао из Казнено–поправног дома у Мостару, гдје је служио казну затвора због ратних злочина, држављанин Хрватске и да у тој земљи има пријављено мјесто пребивалишта, изјавила је портпарол овог министарства Марина Бакић.

"С обзиром на то да имамо званичну потврду да је ријеч о држављанину Хрватске, који самим тим не може бити изручен БиХ, затражићемо признавање и извршавање пресуде у Хрватској", рекла је Бакићева.

Она је нагласила да је на потезу надлежни суд који је ово лице и упутио на издржавање казне и који је дужан да, посредством Министарства правде БиХ, поднесе захтјев за признавање и извршавање судске пресуду у Хрватској.

Министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић потврдио је јуче да је Интерпол у Лиону расписао црвену потјерницу за Домиником Илијашевићем Цомом.

Доминик Илијашевић, који је осуђен на 15 година затвора због ратних злочина над цивилима у општинама Вареш и Кисељак, није се средином септембра вратио са 25-одневног допуста у Казнено-поправни завод у Мостару.

Цомо, бивши припадник Јединице ХВО-а за посебне намјене "Матурице", којег је Кантонални суд у Зеници 2007. године осудио због злочина над становништвом општина Вареш и Кисељак, међу којим су и убиства у селу Ступни До, недоступан је правосудним органима и органима гоњења у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана