Инспекција о смрти Матијанића: Није било значајнијих пропуста, преминуо је од короне

ГС
Foto: Вечерњи.хр

ЗАГРЕБ - Нисмо уочили значајније стручне пропусте, смртни исход је због компликација од короне, рекла је Мирјана Тадић, једна од чланова здравствене инспекције о смрти новинара Владимира Матијанића.

Вили Берош, министар здравља, рекао је да је наложио да се проведе надзор и утврде све чињенице о поступањима током поступања и додао је да ће налаз представити Мирјана Тадић.

"Захваљујем на прилици да служба здравствене инспекције презентује налазе надзора. Везано за обавијест о смрти, одмах по сазнању, инспеција је обавила надзоре у Заводу за хитну медицину, Дому здравља и приватној ординацији. За потребе обављања надзора именовали смо стручњаке које је министар већ представио", рекла је Тадићева.

"Утврђено је, ми смо обрадили и раније здравствено стање. Покојни Владимир Матијанић боловао је од Сјоргеновог синдрома и других болест..Постављена је и сумња на саркоидозу која није потврђена, а пацијент није редовно узимао терапију за хроничну болест", рекла је она. 

"Докторица породичне медицине препоручила је цијепљење за ковид-19. Пацијент је самоиницијативно консултовао специјалистицу имунологије која је предложила одгоду, али пацијент није узимао имуномодулацију", рекла је и истакнула да невакцинисање против ковида додатно повећава ризик код таквих болесника.

Утврђена је, како је додала, процедурална неправилност јер је обдукцију требао направити специјалиста.

"Анализом поступака нисмо уочили значајних стручних пропуста. Смртни исход је због компликација од ковида", рекла је.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана