Иницијатива против Кривокапића, Станића и Дедеића

Агенције
Иницијатива против Кривокапића, Станића и Дедеића

Подгорица - Митрополија црногорско-приморска је Вишем државном тужилаштву Црне Горе поднијела иницијативу да испита да ли у изјавама предсједника Социјалдемократске партије (СДП) Ранка Кривокапића, шефа Медијског пула те странке Мирка Станића и самозваног митрополита канонски непризнате Црногорске православне цркве Михаила Дедеића има елемената кривичних дјела и прекршаја, преносе агенције.

Правни заступник Митрополије, адвокат Далибор Каварић, у иницијативи коју је поднио Тужилаштву, навео је да је из СДП-а саопштено “низ приземних, неуобичајених, недипломатских пријетњи и увреда на рачун свештеника, протејереја Велибора Џомића, цијеле међународно признате вјерске организације, као и цијеле етничке, вјерске и културне заједнице православних Црногораца, Срба и других”.

- Неопходно је испитати да ли је Станић такве ставове саопштио у своје лично име или у име своје политичке партије, и по потреби испитати и учешће других лица у овим радњама - наводи се у иницијативи.

Реагујући на наводе координатора Правног савјета Митрополије црногорско-приморске Велибора Џомића да су “СДП и дио ДПС екстремисти који нецивилизовано ометају” дјеловање СПЦ-а у Црној Гори, Станић је рекао да је “СПЦ дошла у Црну Гору на бајонетима уништења Црне Горе и најекстремнији је противник њене државности”.

Станић је навео и да су у недостатку домаћих слугу “доведени страни најамници у мантијама да отимају и распродају” имовину предака и “трују међуетничке и међувјерске односе у Црној Гори”.

Каварић у иницијативи наводи да треба испитати и изјаве Кривокапића који, готово сваког пута када се говори о православном храму Свете Тројице на Румији, саопштава да то није црква већ метални објекат, називајући га “веома увредљивим, понижавајућим и непримјереним називом ламина, алудирајући на метални отпад који остаје након остављања олупине искориштеног аутомобила на депонији”.

Он подсјећа и да је митрополит канонски непризнате Црногорске православне цркве Михаило Дедеић у саопштењу током божићних празника рекао да су му неки државни званичници обећали да ће ове године узети пар цркава од Митрополије црногорско-приморске и додијелити их вјерској заједници којој он припада, што је “изјава у којој има елемената кривичног дјела”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана