Иницијатива младих прелијепила плочу ХОС-а

Срна
Иницијатива младих прелијепила плочу ХОС-а

Јасеновац - Иницијатива младих за људска права прелијепила је плочу са усташким поздравом "За дом спремни", коју су на згради дјечјег вртића у Јасеновцу поставили хосовци, уз образложење да на тај начин брани "основне вриједности Хрватске, у изостанку адекватне реакције власти".

"На плочи је истакнут текст жЗа дом спремниж који, као што је то потврдио и Уставни суд Хрватске, представља манифестацију расистичке идеологије и велича фашистички режим НДХ", наводе у образложењу чланови Иницијативе.


Расправљајући о овој плочи, Одбор за Устав, пословник и политички систем Хрватског сабора закључио је да овај текст на плочи вријеђа жртве и да је потребно предузети неопходне радње како би се плоча уклонила.

"Будући да Влада Андреја Пленковића није предузела никакве значајне радње и није показала нити минимум политичке храбрости у заштити вриједности основних начела Хрватске, Иницијатива је, без оштећивања, прекрила плочу писмом члановима удружења који су је поставили", наводи се у образложењу.

У том писму Иницијатива подсјећа да је Хрватска Уставом утемељена као социјална држава која свим својим грађанима гарантује грађанска и људска права, а чије су институције утемељене на демократским начелима.

"Ви сте овом својом плочом, односно истицањем симбола мржње, стали против основних постулата наше заједничке државе. Можда ненамјерно, али искористили сте своје погинуле тиме што сте њихове смрти инструментализовали за промоцију настојања супротних уставним начелима Хрватске.

И још сте то учинили на начин којим релативизујете, заправо исмијавате жртве усташкога фашистичког терора, који је баш ову земљу овдје натопио њиховом крвљу", наводи Иницијатва младих у обраћању хосовцима.

Иницијатива указује на то да је срамотно и обесхрабрујуће одсуство адекватне реакције носилаца власти и институција, који су дужни, и то у име одбране уставних начела Хрватске, да санкционишу настојања попут овог у Јасеновцу, преносе хрватски портали.

Ни предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић ни премијер Андреј Пленковић, сем вербалних ограђивања, нису предузели ништа да плоча са усташким поздравом буде измјештена или да се промијени њен текст.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана