Иницијатива младих љекара у Хрватској заказала велики протест

Танјуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ- Иницијатива младих љекара у Хрватсксој позвала је на велики протест 24. септембра испред Министарства здравства, а један од њих Марин Смиловић из Чаковца каже да имају четири захтјева међу којима је и захтјев за реформу здравственог система.

"Прво захтијевамо реформу здравственог система за побољшање статуса пацијената и љекара, желимо да преговарамо за наша права као љекара, желимо реформу специјалистичког усавршавања и корекцију коефицијената сложености послова", рекао је Смиловић у разговору за хрватски РТЛ.

Они, каже, желе изједначавање уговорних обавеза без паушалних износа.

Говорећи о томе како је бити специјализант у болници, Смиловић каже да је тешко поготово у великим болницама у којима се ради пуно сати прековремено са пуно непроспаваних ноћи.

Према његовим ријечима, прилив пацијената је велики и тешко је радити у тако неорганизованом здравственом систему, а желе и бољу едукацију.

"Мислим да ће то бити један од највећих протеста лекара у историји наше држае. Бројни људи се јављају, организује се превоз, пуно колега ће доћи", рекао је Смиловић и додао да Иницијатива тражи састанак с министром здравства Вилијем Берошем.

Рекао је да је из Хрватске отишао 1071 љекар, као и да лично добија бројне понуде за одлазак.

"Колеге раде од Шведске до Данске, Енглеске, задовољнији су јер имају уређенији систем. Ја бих волио да останем овдје. Желим да се бавим медицином да помогнем људима, пацијентима...", рекао је Смиловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана