Индекс: О изградњи замјенских кућа на Банији још нема говора

Танјуг
Foto: Илустрација/ 24сата

ЗАГРЕБ- Четири мјесеца до истека већ продужаваног рока за употребу средстава из Фонда солидарности ЕУ у износу од више од милијарду евра, намијењених за обнову Загреба и Баније који су погођени земљотресом прије више од двије године, хрватска влада намјерава да умјесто изградње нових стамбених објеката, привремени смјештај угрожених у лименим контејнерима, замијени за такође привремени смјештај у дрвеним мобилним кућицама.

Рок да Хрватска искористи средства Фонда солидарности ЕУ истиче јуна ове године, након што је прошле године продужен за годину дана.

Хрватски портал Индекс пише да је Министарство просторног уређења, грађевинарства и државне имовине објавило Нацрт документације о набавци у ЕОЈН - Претходно саветовање са заинтересираним привредним субјектима за, како се наводи, набавку мобилних и модуларно монтажних/демонтажних кућица, укључиво и техничке спецификације.

План је, кажу да се набави 500 кућица величине од 25 м2 за једну до двије особе и 35 м2 за две до четири особе.                    

Укупна процењена вриједност набавке је, наводе 14 милиона евра, без ПДВ-а, а отворени поступак јавне набаве велике вриједности подијељен је на шест група које се односе на подручје Сисачко-мославачке жупаније.

Уз опис простора и неопходне опреме, у тендерској документацији је назначено и да:

"Осим примарног коришћења у сврху привременог збрињавања корисника чије су куће страдале у потресу, предметне кућице планирано је да се касније преместе и користе у друге сврхе. Слиједом наведеног, морају бити израђене тако да имају могућност брзе демонтаже и транспорта на другу локацију без оштећења".

ЕУ новац је на располагању Хрватској дуже од годину дана, а новим кућицама је јуче на сједници владе говорио ресорни министар Бранко Бачић и позвао хрватске произвођаче и градитеље дрвених монтажних кућа да се укључе у ово савјетовање и припомогну у набавци дрвених монтажних кућица.

Индекс подсјећа да су волонтери сличне дрвене кућице на Банији дизали већ неколико мјесеци након потреса, а влада у тај процес креће више од двије године касније и то, како кажу, опет привремено и у посљедњи час прије него што пропадне новац Европске уније намијењен обнови земљотресом погођених подручја.

О изградњи замјенских кућа још нема говора, пише хрватски портал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана