Индекс: Хрватска полиција у "Вацап" групи договарала илегално враћање миграната

ГС
Foto: Индекс.хр

ЗАГРЕБ - Заједничким истраживањем више хрватских, нјемачких и аустријских медија утврђено је да припадници хрватске полиције на свим нивоима, користећи "Вацап" групу као неформални начин комуникације о службеним поступањима према мигрантима и дјелећи притом велик број података, крши законе и интерне одредбе које прописују службене начине обавјештавања, међутим, изМУП-а тврде да је све по закону.

У истраживању су учествовали хрватски недељник Новости, непрофитна истраживачка мрежа Лајтхаус рипортс, Нова ТВ, портал Телеграм, нјемачки Шпигл и аустријски ОРФ-а .

Према писању хрватског портала Индекс, у новембру прошле године поменутој непрофитној истраживачкој мрежи  достављено је шездесет скриншотова и снимака који садрже одабране дијелове комуникације самог врха хрватске полиције у групи за дописивање на апликацији "Вацап" у периоду од августа 2019. до фебруара 2020.

Реч је о чат групи "ОА Коридор ИИ - Запад", по истоименој полицијској акцији која покрива западне дијелове Хрватске и чији је циљ заштита државне границе од нерегуларних миграната. У "Вацап" групи су полицајци готово свих хијерархијских нивоа, од врло ниско позиционираних, потом средњерангираних, до самог врха хрватске полиције. 

Међу 33 особе укључене у полицијску "Вацап" групу су и високопозиционирани припадници МУП-а. Полицајци су, наводи се, у "Вацап"  групи масовно размјењивали информације о величини пресретнутих група миграната, мјесту и времену њиховог затицања и националности., а када се саберу сви затечени на скриншотовима, долази се до бројке од 1337.

У групи су се, кажу, дијелили лични подаци, фотографије докумената и регистарске таблице аутомобила у власништву сумњивих појединаца. У преписци учествују и шефица Службе за односе с јавношћу хрватског МУП, која једном тренутку дијели личне податке новинара.

Новинари који су се бавили овим случајем закључују да је сврха таквог комуникационог канала по свему судећи с циљем да се избјегне прописно билежење полицијских поступања, односно вођење неслужбене евиденције о ухапшеним мигрантима.

Ако та полицијска поступања у службеним документима заиста нису наведена, то је вјероватно да би се обезбједило да не могу да буду подвргнути надзору или контроли, односно како би их прикрили, пише Индекс.

Већи број фотографија, наводе, приказује уморне, резигниране или очајне људе, понекад и застрашених лица. Нарочито су потресне две на којима се виде велике групе миграната који леже лицима према земљи. На низу фотографија мигранти су босоноги, поред изувених ципела, што се поклапа са свједочанствима по којима им хрватска полиција наређује изување, а понекад их наводно присиљава да ходају боси. На више фотографија видљиви су полицајци разних јединица МУП-а, укључујући и специјалце наоружане аутоматским пушкама како надзиру мигранте.

Понегдје се виде и "марице", чак с јасним регистрацијама.  

Из порука се, наводе, такође види да је портпарол МУП-а послала полицајцима податке о тројици новинара Асошијетед преса, наводећи њихова имена и презимена и бројеве пасоша, а поруци каже: "Поштоване колегинице и колеге достављам информацију на даљње кориштење: Служба за односе с јавношћу МУП-а запримила је захтјев агенције Асошијетед преса којим траже снимање на граници уз пратњу граничне полиције. Захтјев ћемо одбити па можемо очекивати да ће самоиницијативно снимати."

О свему се, преноси Индекс, огласио и МУП каже да не крши законе доводећи у питање аутентичност скриншотова. Спомињу, кажу, и програме којима се такве поруке могу фалсификовати и наглашава да је хрватска полиција од затварања Балканске руте 2016. ухапсила и процесуирала готово пет хиљада кријумчара људима и евидентирала "више од 4800 кривичнихх дјела почињених на штету миграната". 

Ипак, додају, потврдили су коришћење "Вацап" група, али тврде да су ове угашене пре више од три године те да се радило о привременом рјешењу. 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана