Индекс: Фрањо Туђман - ратни злочинац

Aгенције
Индекс: Фрањо Туђман - ратни злочинац

Загреб - Фрању Туђмана само је пријевремена смрт спасила од оптуженичке клупе у Хагу, пише коментатор хрватског портала "Индекс" Петар Видов.

"Закључак је то који се неизбјежно намеће након процеса које је Хашки трибунал водио против хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача и шесторке из Херцег-Босне. Ова два процеса повезује правни термин жудружени злочиначки подухватж", наводи се у коментару под насловом "Фрањо Туђман - ратни злочинац".

У оба ова случаја, истиче се у коментару, Хашки суд је као предводника удруженог злочиначког подухвата идентификовао управо Туђмана.

"Велики је то ударац за репутацију земље која за мјесец дана постаје пуноправна чланица ЕУ, а чији се наводно социјалдемократски премијер не либи поклонити на Туђмановом гробу", наглашава се у коментару.

"Индекс" истиче да је мит о првом хрватском предсједнику и у 2013. години толико јак да су у размаку од само неколико седмица изникла два споменика Туђману у понајвећим хрватским градовима - Сплиту и Осијеку.

"Пресуда шесторки из Херцег-Босне морала би тај мит коначно скршити и отворити пут према правој детуђманизацији хрватског друштва", закључује се у коментару.

Хашки суд осудио је данас шесторицу бивших челника Херцег-Босне за злочине над муслиманским становништвом Херцег-Босне 1993. и 1994. године на 111 година затвора, те је утврдио да је постојао удружени злочиначки подухват на челу са првим хрватским предсједником Фрањом Туђманом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана