Инцидент у Скопљу: Нападачи упали у торањ, тукли контролоре лета, реаговао и НАТО

Г.С.
Инцидент у Скопљу: Нападачи упали у торањ, тукли контролоре лета, реаговао и НАТО

Почетак године у Сјеверној Македонији обиљежио је скандал када је осам особа упало у контролу летења те земље (М-НАВ) и вербално и физички напало дежурне контролоре, који су у том тренутку водили рачуна о безбједности саобраћаја на небу. Због инцидента су реаговали НАТО, ЕУ, као и стране амбасаде, а убрзо су услиједиле и смјене руководства те службе.

Инцидент се десио 4. јануара, а Синдикат контроле летења је саопштио да је осам особа ушло у зграду контроле и вербално, али и физички напало више контролора, јер су подржали протест синдиката и побунили се против страначког запошљавања у тој служби, рекао је предсједник Синдиката Александар Тасевски. 

МУП је потврдио да се инцидент десио и да су нападнута три запослена у М-НАВ.

- Лице запослено у М-НАВ пријавило је да је дошло до нарушавања јавног реда и мира у објекту, односно да је Б.Н. (лице запослено у установи), заједно са још неколико непознатих лица, физички напао П.Б., Е.К. и Б.Р. (лица запослена у установи). Одмах по пријему пријаве, на лице мјеста излазе полицијски службеници СВР Скопље - саопштио је МУП.

За напад су осумњичена четворица мушкараца, укључујући координатора албанске партије ДУИ, Бекима Незирија, који је савјетник директора контроле летења и бивши министар економије.

Како су објавили скопски медији, међу нападачима је и бивши фудбалер Ерсен Сали. Он је у фебруару 2022. године осуђен на годину дана затвора због тешких кривичних дјела против јавне безбједности, али је жалбом исте године у новембру укинута казна затвора.

Контролор нападнут јер брине о струци умјесто о странци

Према наводима медија, инциденту је претходило испитивање у полицији предсједника Синдиката контролора Александра Тасевског по пријави двојице директора из албанске партије ДУИ. Тасевски је послије изјаве у полицији одржао конференцију за медије на којој је изнио сумње у злоупотребе које врши руководство.

Убрзо су у контролу стигла два возила без регистарских ознака. Предсједник партијског огранка ДУИ у Чаиру Беким Незири и запослен у контроли је са својом пропусницом пропустио седам особа које нису биле запослене и гдје је незапосленима био онемогућен улазак без безбједносних провјера и посебне дозволе за улазак.

Група од осам људи у објекту који прати и обезбјеђује безбједност зрачног саобраћаја изнад Сјеверне Македоније, дошла је код службеника П.Б. Замјерили су му да је са синдикатом, а не са странком.

Е.С. (близак сарадник Бекима Незирија) је ударио контролора, послије чега је Незири почео да виче и да му пријети. Насилници су викали на још двојицу албанских контролора.

Медији пишу да је нападач Е.С. супруг нове службенице у М-НАВ, против чијег запошљавања се побунио синдикат тражећи да се на радна мјеста примају стручњаци умјесто партијских кадрова.

Један од нападнутих контролора више дана је био недоступан полицији за давање изјаве као свједока и жртве, а пронађен је када је покушао да побјегне на Косово. Након што је лоциран на граници он је спријечен да изађе из Сјеверне Македоније и дао је изјаву.

Медији пишу да разлог неодазивања полицији може да се крије у одлуци суда да нападачима не одреди притвор.

Тужилаштво и суд различито о нападу

Иако тужилаштво сматра да је нападом на контролоре летења извршено кривично дјело угрожавање безбједности зрачног саобраћаја, као и да постоји реална опасност да четворица осумњичених побјегну, утичу на свједоке и оштећене, али и на осумњичене који су још недоступни, као и да понове злочин, суд је одбио да им одреди притвор.

Њима су умјесто притвора одређене такозване мјере опреза.

Судије су им одредиле забрану напуштања Скопља, обавезу да се пријаве суду, одузети су им пасоши и забрањена комуникација са претученима и међусобно.

Али уз ове мјере, осумњичени, међу којима је и Незирис, могу да оду на посао у М-НАВ – мјесто гдје се инцидент десио и гдје постоје докази и свједоци.

За још четворицом осумњичених се трага.

Предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски је за медије рекао да незадовољство контролора летења траје већ дуже вријеме и подсјетио да је њихов синдикат реаговао прије годину-двије, када је било покушаја конкуренције да прими неквалификоване кадрове.

- То је дио критичне инфраструктуре. На њу се гледа са посебном пажњом. За ту критичну инфраструктуру постоји посебан закон. Ми смо чланица НАТО и овакав скандал није требало дозволити. У просторијама тог дијела критичне инфраструктуре, да се обрачунавају физички као да је кафана. Мислим да је ова институција зрела за генерални ремонт - рекао је Пендаровски послије инцидента.

Он је истакао да је послије напада реаговао НАТО, који је питао да ли је македонско небо безбједно за НАТО авионе. Делегација Европске уније навела је да са забринутошћу прати дешавања око М-НАВ.

Директор Агенције за цивилно ваздухопловство Томислав Тунтев рекао је током инцидента није било повреде нити угрожавања безбједности ваздушног саобраћаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана