Име Јосиповићеве нове странке - Напријед Хрватска!

Jutarnji,hr
Име Јосиповићеве нове странке - Напријед Хрватска!

Загреб - Напријед Хрватска! - име је нове странке коју ће средином маја формирати бивши предсједник Хрватске Иво Јосиповић.

У кругу његових на том пројекту најближих сарадника вртјело се више могућих назива будуће странке, од којих је Напријед Хрватска! добило највећу подршку.

Јосиповић се колебао између више могућности. Класичан је избор да се странка већ именом политички одреди. У овом случају оснивач не крије властита социјалдемократска увјерења. Своју странку види на љевици, нешто више лијево од СДП-а, како сам каже, али истовремено отворену према центру. Социјалдемокрација је већ заузето име, а ни Јосиповић не жели да се његова странка сматра двојником СДП-а. Ни грађанима те одреднице не значе много. Друга могућност да странку назове својим именом одбачена је као непрактична и несимпатична. Бивши шеф државе не намјерава, како нам је рекао, стварати странку једног човјека, попут Милана Бандића.

Регионалне странке

Изабраним именом, мисле Јосиповићеви сарадници, сугерише се прореформски карактер нове странке. Бивши предсједник државе више је пута истакао да своју странку види као носач реформских иницијатива, односно као политичко средство за спровођење великих и озбиљних реформи, какве је предлагао и у својој предсједничкој кампањи. Осим тога, преферирани назив асоцира на љевичарски бацкгроунд. Напријед Хрватска! неће бити само име једне странке, него и цијеле коалиције која се око ње намјерава окупити. Иво Јосиповић тренутно интензивно разговара с регионалним странкама, које би му се на изборима могле придружити.

Медијска најава да његова формално још неоснована странка већ сада у Сабору има два заступника, у међувремену је мало релативизирана. "Један је сигуран, а други је могућ", рекао је у понедјељак Јосиповић и даље не желећи открити о коме се ради, преноси "Јутарњи лист".

Жестоки критичар Владе

Нагађа се да би тај његов ас из рукава могао бити Јосип Крегар. Уз њега се на састанцима Јосиповићеве иницијативе спомињало и име Гвоздена Флеге. Оба су независни заступници у клубу СДП-а. Али Флего је такву могућност отклонио. Крегар није. Није тајна да је Крегар већ неко вријеме један од жестоких критичара Владе Зорана Милановића и стално, како се чини, на вратима изласка из СДП-ових саборских клупа. Али, прије дефинитивне одлуке Крегар би, како је рекао за "Јутарњи лист", хтио видјети ко су људи с којима ће Јосиповић градити нову странку. Чак му је, како сазнајемо, била понуђена висока позиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана