Илан Мор, израелски амбасадор: Усташе у Јасеновцу починиле језиве ствари

Танјуг
Илан Мор, израелски амбасадор: Усташе у Јасеновцу починиле језиве ствари

ЗАГРЕБ - Усташки режим, један од најгорих који су сарађивали с нацистима, починио је језиве ствари у Јасеновцу, поручио је данас израелски амбасадор у Хрватској Илан Мор.

Мор је поводом сутрашњег обиљежавања 75. годишњице пробоја логораша из Јасеновца саопштио да је усташко вођство и његови крвници били подстакнути нацистичком идеологијом антисемитизма, расизма, национализма, вјерске несношљивости и мржње.

“На сутрашњи дан (22. априла) се обиљежава 75. годишњица јуначког пробоја из Јасеновца, злогласног усташког концентрацијског логора смрти у којем су биле заточене и убијене хиљаде невиних људи”, навео је Мор и поручио да смо обавезни да уложимо све напоре да би се очувало сјећање и изразило поштовање успомени на те жртве.

Морамо се, указао је, подсјетити на злочиначки карактер Независне Државе Хрватске (НДХ) и њену злу политику према Јеврејима, Србима, Ромима, као и према антифашистима.

“Данас, усред глобалне пандемије, која не разликује мушкарце, жене и дјецу, морамо се поново посветити људској солидарности, заједничкој одговорности и поштовању и бескомпромисној борби против антисемитизма и мржње који се, попут вируса, шире свијетом”, навео ја израелски дипломата.

Морамо, поручио је, да наставимо да подижемо глас против “растућих негативних трендова порицања, умањивања и релативизирања Шое (Холокауста) и криминалне природе нацистичке идеологије и сарадника нацистичке Њемачке, укључујући и Независну Државу Хрватску”.

“Жестоко и активно се морамо супротставити било каквим законима и покушајима да се ућуткају историјска истраживања нацистичких злочина и режима који су били њихови сарадници и савезници”, навео је.

Амбасадор је поручио да је суочавање са злочинима из прошлости дугачак пут којим се мора кренути одлучно, храбро и истрајно упркос свим потешкоћама, пренијела је загребачка Н1 ТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана