Иaко неће имати првог Србина у Бриселу, СДСС направио добар посао - у једној жупанији нашли су се одмах иза ХДЗ-а

tportal.hr
Иaко неће имати првог Србина у Бриселу, СДСС направио добар посао - у једној жупанији нашли су се одмах иза ХДЗ-а

Загреб - СДСС није прешао изборни праг и добио првог Србина у Европском парламенту, али је направио добар посао пред парламентарне изборе сљедеће године. У Личко-сењској жупанији нашли су се одмах иза ХДЗ-а, пише портал tportal.hr.

Иако је општаа оцјена и дојам да је СДСС имао најпрепознатљивију изборну кампању, то им није помогло да добију првог Србина у Еуропском парламенту.

Упркос добро одрађеном послу, били су далеко од изборног прага од пет одсто и зауставили су се тек на десетом мјесту од 33 листе с освојених 28.597 гласова, односно 2,66 одсто. Но и то је више од неких парламентарних странака које су одлучиле изаћи самостално.

Иза себе су тако оставили ХНС (2,60 одсто), Бандићеву странку с 1,97 одсто, Чачићеве Реформисте с 0,92 одсто, ХСЛС с 0,54 одсто и СНАГА-у с 0,34 одсто.

У СДСС-у су очито одрадили квалитетан посао и 28.597 гласова добар су залог за будућност. Више од половине од тих гласова донијели су Милорад Пуповац (41,72 одсто) и Дејан Јовић (14,86), који је био нестраначки човјек на листи.

Ћирилично-латиничним плакатима успјели су скренути пажњу на себе и то не толико они сами, већ они који су на њима остављали фашистичке поруке, што је одјекнуло у јавности па су уз помоћ тога добили додатну бесплатну рекламу, због чега су им накнадно на истим плакатима, опет с двоструким писмом, и захвалили.

 

Гледајући по жупанијама, добар посао направили су у свима у којима би се то од СДСС-а могло очекивати. У Личко-сењској су на диоби другог мјеста са СДП-ом с освојених десет одсто и идентичним бројем гласова, 1292. Побједу су од 12 градова/општина остварили у четири: Доњем Лапцу, Удбини, Врховинама и на Плитвичким језерима.

У Шибенско-книнској жупанији дохватили су четврту позицију с 10,25 одсто, одмах иза ХДЗ-а, СДП-а и Хрватских суверениста.

На четири локације од њих 20, Бискупија, Цивљане, Ервеник и Кистање, били су први, а у Книну су се нашли иза ХДЗ-а.

 

У Вуковарској-сријемској били су трећи с 12,46 одсто, иза ХДЗ-а и Суверениста, али оставивши иза себе СДП.

Идентичан је поредак био и у самом средишту жупаније - Вуковару.

СДСС је остварио добар залог за предстојеће парламентарне изборе па ће бити занимљиво видјети како ће се поставити прије њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана