Иако је уложио 200 милиона, Србин се ништа неће питати у Крашу?

Агенције
Иако је уложио 200 милиона, Србин се ништа неће питати у Крашу?

Месна индустрија Пивац, највећи дионичар Краша (око 32% гласова), испунила је своју формалну обавезу из прописа о преузимању, и то, чини се, про форма.

Свим дионичарима Краша понуђена је цијена за откуп која је практично на граници законске. Ријеч је о 430 куна, што ће тешко кога “забољети”.

Како пише хрватски Пословни дневник, на тржишту је задња цијена била 1050 куна , па се не очекује да ће сама понуда убрзати причу према расплету. Наводно се кроз два мјесеца очекује бржи темпо, па и расплет у којем ће између осталог Пивцу, након што прођу рокови по процедури, након дужег времена бити одријешене руке.

Хоће ли Пивац поново куповати дионице Краша још нико не може знати. Други по величини, дионичар српски бизнисмен Небојша Шарановић који држи Крашеву дионицу високо, након инвестиције у Краш веће од 200 милиона куна, има компликованију ситуацију.

Пуно је уложио у контролни удио (25% - због великог трезора), али нема утицај на компанију и отвара се питање кад ће га имати. Ствара ли то све већу нервозу, тек ће се показати, тим више што се могући план око привлачења дијела ЕСОП-а евидентно изјаловио.

Ту су и други лимити попут налога за продају заинтересованих дионичара који су дионицу још више дигли, чак на 1.500 куна. Тако се “битка” између хрватског и српског инвеститора за Краш у овој фази, барем по јавности видљивим акцијама, до даљњега највјероатније одгађа.

Како су позиције овако укопане, иако Пивци не дјелују с Крашевим ЕСОП-ом, неки познаваоци оцјењују да је Пивац пожељнији партнер од Шарановића, највише због генезе и односа дионичара према бизнису и будућности компаније. Али и ти саговорници истичу тек једну ријеч - статус љуо, те тврде да ће свима требати још пуно живаца.

У наставку приче пратиће се потези Управе и радника. Ријеч је и о очитовању Управе о понуди Пиваца, као и питање што ће о њој рећи Радничко вијеће. 

Осим тога, у предстојећем раздобљу постоји могућност активнијег укључивања Надзорног одбора Краша, који би по мишљењу неких за расплет ситуације могао постати одлучујуће тијело. Под контролом је Пивца и ЕСОП друштва, који контролишу око 60 одсто гласова кад је ријеч о скупштини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана