И званично ХДЗ побједник избора у Хрватској

index.hr
И званично ХДЗ побједник избора у Хрватској

Загреб - Државна изборна комисија објавила је потпуне резултате превремених парламентраних избора који потврђују да је ХДЗ релативни изборни побједник, а да се нова хрватска Влада неће моћи формирати без коалирања.

Од 151 мјеста у Хрватском сабору, ХДЗ је сам или у коалицији освојио 61 заступничко мјесто, рекао је на конференцији за новинаре предсједник ДИП-а Бранко Хрватин.

Народна коалиција има 54, Мост 13, Живи зид с партнерима осам, ИДС/ПГС три, Бандићева Коалиција за премијера два, ХДССБ и независна листа Жељка Гласновића имају по једно заступничко мјесто.

Српску мањину у Сабору заступаће Милорад Пуповац, Миле Хорват и Борис Милошевић, мађарску Роберт Јанковицс, талијанску Фурио Радин, чешку и словачку Владимир Билек. Вељко Кајтази заступаће 12 мањина (аустријску, бугарску, њемачку, пољску, ромску, румуњску, русинску, руску, турску, украјинску, влашку и јеврејску), а Ермина Лекај Прљаскај пет мањина (албанску, бошњачку, црногорску, словеначкуу и македонску).

Недјељним пријевременим изборима одазвало се 52, 59 одсто бирача, око десет одсто мање у односу на изборе у новембру 2015., Од 3, 76 милиона, гласало је њих 1, 97 милиона.

Без понављања гласовања

Обрађена су сва бирачка мјеста, избори се неће понављати ни на једном.
 
Ни на једном мјесту није било вишка гласачких листића, рекао је Хрватин.
 
ДИП ће службене резултате избора 10. и 11. септембра објавити након што се исцрпе сва правна средства у заштити бирачког права или протекну рокови за њихово подношење.

Хрватин је прецизно побројао рокове који слиједе.
 
Од поноћи тече рок од 48 сати за заштиту изборног права у поступку избора. Уколико постоји незадовољна страна, дужна је приговор поднијети у року 48 сати од истека овога дана, тај је рок дакле, 13. и 14. септембра, каже Хрватин.

Истеком тога рока, ДИП ће причекати дан или два да евентуално пристигну приговори упућени поштом. Уколико такав приговор буде поднесен, тада ДИП има рок од 48 сати од дана његова запримања донијети рјешење о приговору. Против рјешења ДИП могућа је жалба Уставном суду који поновно у року 48 сати од дана примитка жалбе мора одлучити у року 48 сати.
 
"Постоји могућност да се ти рокови продуље ако за одлучивање о приговору или жалби треба прикупити одређену документацију", напомиње предсједник Повјеренства.


Након што истекну ти рокови или буде одлучено да се приговор одбија и то потврди Уставни суд, тада ће потпуни изборни резултати постати коначни и службени и послужиће као резултат на основу кога ће се конституиси Сабор, подсјетио је Бранко Хрватин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана