И Здравко Мамић службено моли уступање казне БиХ

ГС
И Здравко Мамић службено моли уступање казне БиХ

ЗАГРЕБ - Бивши директор Динама Здравко Мамић одавно је јавно рекао да жели шест и по година дугу казну издржавати у БИХ, но током дана његова одбрана службено је Жупанијском суду у Осијеку поднијела молбу за покретањем процедуре и провођења поступака уступање казне затвора БиХ.

Позивају се на Споразум између двије земље, држављанство и пребивалиште у БиХ као и жељу Здравка Мамића да тамо служи казну. Сматрају да се тиме неће угрозити сврха кажњавања те траже да суд молбу прослиједи на одлуку Министарству правосуђа.

Жупанијски суд у Осијеку је иначе, по редовној процедури, позвао Здравка Мамића да се 30. априла јави суд8ији извршења који му тада треба одредити датум јављања у затвор, но јасно је да се Здравко Мамић неће појавити.

Као што то није ни његов брат Зоран јуче. Судија извршења Жупанијског суда у Загребу Зорану Мамићу је ипак одредила да се 10. маја мора јавити у Реметинец. Обрана је најавила жалбу, но ако рјешење постане правомоћно, а Зоран Мамић се тада не јави у Реметинец, за њим ће бити расписана потјерница.

Негативно мишљење судије

Истовремено, његову молбу за издржавање казне у БиХ судија је прослиједила Министарству правосуђа уз допис у којем је дала негативно мишљење. Сматра да се служењем казне у БиХ не би постигла боља ресоцијализација која је потребна јер да је Зоран Мамић већину свог живота живио и радио у Загребу, да му је породица тамо као и имовина.

Министарство правосуђа потврдило је да је запримило спис, а јуче су истакнули да ће кад га приме: "извршити увид у спис те поступити у складу с домаћим и међународним правом о чему ће јавност бити правовремено обавијештена."

Након проблема с доставама због чега је цијела процедура каснила за Дамира Врбановића – на крају је и њему послан позив за јављање судији извршења Загребачког жупанијског суда. Очекује га 11. маја.

Свој датум за јављање у затвор, 10. маја, добио је и Милан Пернар, но он је тражио одгоду. Суд о томе тек треба одлучити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана