И вечерас литије широм црногорских градова

Танјуг
И вечерас литије широм црногорских градова

ПОДГОРИЦА - У више црногорских градова и вечерас су организовани молебани и литије у знак протеста због Закона о слободи вјероисповијести који је усвојио црногорски парламент.

Грађани су се вечерас окупили испред храма Светог Саве у Тивту, гдје је служен молебан пред литију.

Више стотина вјерника је данас послијеподне, прије молебана, у организованој колони прошетало пет километара дугом трасом од манастира Светог Архангела Михаила на Превлаци до цркве Светог Саве у Тивту.

Парох тиватски Петар Петровић поручио је окупљеном народу да је "цвијет Црне Горе и понос свештенства Митрополије црногорско-приморске" и позвао све присутне да буду мирни, достојанствени и упорни у "одбрани светиња."

Послије литија које су кренуле из Вољавца, Бистрице, Сутивана, Вранешке долине и других крајева бијелопољске општине, у Цркви светих апостола Петра и Павла служен је молебан.

Из Вранешке долине у поподневним сатима стигла је литија предвођена коњаницима, на челу са Илијом Рмандићем, који је носио црногорску ношњу. Након молебана кренула је велика протестна литија до цркве светог Николаја у Никољцу.

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије оптужио је на скупу у Беранама предсједника Црне Горе Мила Ђукановића да користи реторику усташког идеолога Анте Павелића.

Након молебана у манастиру Ђурдеви ступови у Беранама, он је окупљеним вјерницима и грађанима казао да су сви они учесници историје која се пише, "од овог старца Нова Марковића од 99 година, до ове дјеце којима припада будућност, а не онима који користе реторику Анте Павелића".

"Са том реториком Хитлеров слуга Анте Павелић истражио је и побио стотине хиљада Срба, а овдје, нажалост, та реторика добија замах преко предсједника Црне Горе. А ми на ту глупаву и превазиђену причу одговарамо да смо ми и Срби и Црногорци онолико, можда мало мање, али не више него што је био Његош, краљ Никола, Марко Миљанов, Мојсије Зечевић, војвода Миљан и сви наши преци који су страдали за крст часни и слободу златну", рекао је Јоаникије.

Он је поручио да се ни Црна Гора ни њена будућност не могу градити на дискриминацији свете православне вјере и отимању светиња.

"Нећемо то дозволити. Хоћемо слободу вјере, хоћемо да будемо равноправни са осталим вјерама и народима у Црној Гори, ниста више од тога нити мање. Нећемо дозволити да наша црква и наша вјера буду дискриминисани. То је наш завјет", додао је.

У Беране су данас на централну литију дошли вјерници и грађани Горњег Полимља, Мурине и Андријевице, неких села са подручја бјелопољске општине, као и свих мијесних центара са подручја Берана.

Литије су се у једну сјединиле код кружног тока код аутобуске станице, одакле је јединствена литија кренула до манастира Ђурдеви ступови.

Литија и молебан протекли су у најбољем реду.

Пивљани су данас присуствовали молебану који је служен у цркви Светог Јована Крститеља у Плужинама.

Испред цркве обратио се игуман манастира Заграде Лазар, који је казао да је вечерашња литија увод у велики пост, али и "борбу" коју воде два мјесеца зарад свог бивствовања.

Борба ће, како је казао, бити пооштрена јер људи, које два мјесеца "моле да доду к себи, не показују да ће то урадити."

Послије молебана, Пивљани су, носећи иконе, свијеће, као и црквене барјаке, кренули улицама вароши, а литију су предводили локално свештенство и монаштво.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана