И СДП бојкотује државну комеморацију у Јасеновцу

Срна
И СДП бојкотује државну комеморацију у Јасеновцу

Загреб - Чланови хрватске опозиционе странке СДП бојкотоваће ове године државу комеморацију у Јасеновцу, али ће учествовати на оној коју организује Савез антифашистичких бораца Хрватске.

Члан Предсједништва СДП-а Арсен Баук рекао је да СДП неће учествовати на државној комеморацији, јер сматра да постоје оправдани разлози јеврејских организација, Српског народног вијећа и антифашистичких удружења у Хрватској за њен бојкот.


"Нећемо ићи на званичну комеморацију и због понашања власти, првенствено у вези са плочом жЗа дом спремниж у Јасеновцу и других догађаја које имамо у Хрватској", рекао је Баук након сједнице Предсједништва СДП-а.

Представници Српског народног вијећа и јеврејских удружења у Хрватској раније су саопштили да ни ове године неће учествовати на државној комеморацији у Јасеновцу.

Из СНВ-а су навели да неће бити услова за то све док на подручју јасеновачког спомен парка стоји плоча са усташким поздравом "За дом спремни".

Умјесто на државној комеморацији, СНВ ће 22. априла присуствовати црквеном помену у Млаки, а учествоваће и у организацији алтернативне комеморације са представницима Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске и јеврејских организација, Координацијом јеврејских општина и Бет Израелом.

Представници Јевреја у Хрватској одлучили су да ће, као и прошле године, бојкотовати званичну комеморацију у Јасеновцу због, како су саопштили, изостанка адекватне реакције власти на релативизацију и ревитализацију усташтва.

Државна комеморација жртвама и учесницима пробоја из усташког логора биће одржана у Јасеновцу 22. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана