И САД граде у Србији хуманитарни центар?

Глас Српске
И САД граде у Србији хуманитарни центар?

Београд - Европска унија планира да уложи новац у изградњу хуманитарног центра на аеродрому код Ужица, а у тај пројекат укључене су и САД путем амбасаде те државе у Београду.

Позивајући се на дипломатске изворе, српски медији наводе да је пројекат у фази разматрања. Хуманитарни центар би требало да буде пандан руско-српском центру у Нишу, тврде неименовани извори.

Директор аеродрома "Поникве" Саша Савић рекао је да је тај аеродром прошле године конкурисао код Делегације ЕУ у Србији за изградњу центра за ванредне ситуације који би требало да покрива западну Србију, источну Босну и сјеверну Црну Гору. Према његовим ријечима, тај пројекат је ушао у разматрање, али потврда реализације још није стигла.

- Имали смо посету представника из Амбасаде САД у Београду који су рекли да им је идеја занимљива. Чекамо њихов одговор - рекао је Савић.

Додао је да је Сектор Министарства унутрашњих послова Србије за ванредне ситуације упознат са пројектом, те да су аеродром "Поникве" и тај сектор заједно конкурисали за средства код Делегације ЕУ у Србији.

Замјеник помоћника државног секретара САД Хојт Брајан Ји изјавио је да је његова земља сумњичава према руском хуманитарном центру у Нишу.

Он је рекао и да се САД не противе томе да Русија помаже у хуманитарним кризама и ванредним ситуацијама, али да је сумњичава према Руско-српском хуманитарном центру на аеродрому у Нишу.

- Није ми познато да је хуманитарним радницима на другим мјестима потребан дипломатски имунитет. Због свега тога сматрамо да Русија има друге намјере с овим центром - рекао је Хојт Ји.

Он је додао да САД због тога сматрају да Русија у вези с тим центром има неке друге намјере.

- Много је јавно доступних информација, као и информација које су мање јавне, али главно питање је зашто Русија жели да направи овај центар у Нишу са дипломатским имунитетом за своје особље. Још нисам чуо добро објашњење за то - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана