Хвали Тита, а оправдава усташтво и Павелића

Агенције
Хвали Тита, а оправдава усташтво и Павелића

Загреб - Која је Колинда права, она која велича хрватски антифашизам или она која има разумијевање за усташког поглавника Анту Павелића, она која у свијету велича антифашизам, а у домаћој јавности брани усташки поздрав “За дом спремни”?

То су само неки од наслова у дијелу хрватских медија поводом њене изјаве на обиљежавању 80. годишњице почетка Другог свјетског рата у Варшави, гдје је рекла да је “хрватски народ сразмјерно броју становника највише допринио антифашистичкој борби у Европи”.

Портал “24 сата” пише да је Грабар-Китаровић можда избацила бисту вође тог антифашистичког покрета из свог кабинета на Пантовчаку, али је ипак изјавила оно што се од ње очекивало на оваквом догађају. Цијели свијет је то гледао.

Портал констатује да хрватска предсједница уобичајено у свијету хвали партизане, а у Хрватској оправдава усташтво.

- Колинда Грабар-Китаровић је у Варшави на 80. годишњици почетка Другог свјетског рата величала хрватски антифашизам. На домаћем плану оправдава поглавника Павелића, релативизује злочине и кокетира с усташтвом - пише овај медиј.

То да она пред међународном заједницом говори једно, а на домаћем плану нешто друго, на то су, указује се, навикли. Тако, додају, Грабар-Китаровић наступа у свијету, пред очима хрватских бирача, тако она “мало коригује своје виђење историје”.

Подсјећају да је хрватска предсједница током посјете Аргентини својевремено поручила да су “након Другог свјетског рата многи Хрвати у Аргентини пронашли слободу у којој су могли да свједоче своје домољубље и истичу оправдане захтјеве за слободом хрватског народа”.

Иако су се у Аргентини након Другог свјетског рата скрасили они који су рат водили на погрешној страни, предсједница је, пише портал, успјела једним ударцем да убије двије муве: слави антифашисте који су Хрватску сврстали уз побједнике у Другом свјетском рату, а слави и Хрвате који су се уз фашисте борили за “домољубље и слободу хрватског народа”.

И не само то, истиче портал и указује да је она у свом недавном интервјуу “Хрватском тједнику”, проналазила ријечи оправдања за поглавника Анту Павелића.

- Сви смо ми људи - изјавила је тада Колинда и додала да “нико од нас не може први бацити камен”.

Анте Павелић је, казала је, учинио неке фаталне грешке.

- Ми можемо данас расправљати о томе зашто је то учинио, је ли морао или није морао, али то неће промијенити чињеницу да јесте, ни осјећаје људи који су се осјетили превареним и издатим - рекла је Грабар-Китаровић, подсјећа портал.

Овај медиј подсјећа да је потом Грабар-Китаровић у истом даху говорила о хрватским жртвама и партизанима који су “бацали људе у јаме”.

- Није то била злочиначка и геноцидна политика. Биле су то фаталне грешке. Ваљда је намјера била племенита. Нарочито с прогонима, геноцидом, логорима и злочинима - навела је она. 

- Ко је онда на чијој страни - пита портал “24 сата” и констатује да је хрватска предсједница на свачијој - на страни “домољуба”, који су сарађивали са фашистима, али и на страни антифашиста, који су се борили против тих истих “домољуба”. 
 

Биста у подруму

Према писању медија хрватска предсједница се никада није усудила да баци “камен на поглавника Павелића”, али је зато бисту Јосипа Броза избацила с Пантовчака и она сада труне у неком подруму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана