Хрвоје Класић: Хрватска не слави антифашизам, славе појединце из НДХ

Срна
Хрвоје Класић: Хрватска не слави антифашизам, славе појединце из НДХ

ЗАГРЕБ - Хрватска не слави антифашизам, споменици посвећени антифашистима се руше, а имена улица дају по истакнутим појединцима из Независне државе Хрватске, рекао је историчар Хрвоје Класић.

"Ми не славимо антифашизам. Ту и тамо га се неко сјети у шуми, али да идете по граду, било би питање ко уопште зна шта се данас обиљежава и зашто се обиљежава", рекао је Класић.

Он је навео да се данас у Хрватској пуно више прича о ревизионизму, чији је родоначелник Фрањо Туђман који је то омогућио ауторитетом и улогом у држави и ХДЗ-у.

"Да је неке ствари стопирао ништа од тога не би било", рекао је Класић за "Н1".

Предсједник Владе Андреј Пленковић је у честитки поводом Дана антифашистичке борбе навео да су "хрватски антифашисти 22. јуна 1941. храбро устали и сврстали Хрватску међу земље побједнице у Другом свјетском рату".

Дан антифашистичке борбе у Хрватској се обиљежава се 22. јуна у знак сјећања на оснивање Првог сисачког партизанског одреда 1941. године, прве антифашистичке јединице у овом дијелу Европе, која симболизује почетак организованог отпора против фашизма и нацизма. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана