Хрватску у Унији представљају Тесла, Тито и Туђман

Агенције
Хрватску у Унији представљају Тесла, Тито и Туђман

Загреб - Политички лист “Нова Европа” објавио је инфографику о Хрватској поводом њеног уласка у Европску унију као 28. чланице, представио занимљивости и знаменитости државе, али и славне Хрвате међу којима Николу Теслу, Јосипа Броза Тита и Фрању Туђмана, преносе агенције.

Детаљан приказ представља Хрватску у контексту састава становништва, валуте, језика, вјере..., али износи и податке о туризму - број ноћења, број острва, националних паркова, сунчаних дана у години...

Такође, инфографика представља и славне Хрвате, од проналазача Тесле, Фауста Вранчића, Славољуба Пенкале и Ивана Вукића, преко политичара Тита и Туђмана и нобеловаца Леополда Ружичке и Владимира Прелога, па све до свјетски познатих спориста Горана Иванишевића, Јанице Костелић, Давора Шукер и Дражена Петровића.

Занимљиво је да су у листу који пише о Европској унији наведени и други познати и славни Хрвати међу којима су Руђер Бошковић, Иван Мештровић... Марко Поло и пјевачица Северина!

Представљена је и хрватска природна и културна баштина и неки од производа Хрватске познатих широм планете.

За крај, Хрватска је представљена кроз низ занимљивости попут најмање катедрале на свијету смјештене у Нину, најмањег града на свијету - Хума, морских оргуља у Задру и чињенице да је Бијела кућа изграђена од брачког камена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана