Хрватску поново потреса снимак о поступању према мигрантима

Танјуг
Foto: Агенције

ЗАГРЕБ - Најновији снимак на коме особе са фантомкама и палицама туку мигранте и говоре им "го то Босниа" поново је узнемирила хрватску јавност.

У емисији Потрага хрватског РТЛ-а објављени су јуче узнемирујући снимци на којима се може видЈети и чути како маскиране особе туку мигранте, који испуштају болне крике и насилно их усмеравају преко рукавца реке Коране с територије Хрватске на територију Босне и Херцеговине.

Исти снимак је објавила холандска истраживачка новинарска мрежа "Лигхтхоусе Репортс" и неки од водећих европских медија који су такође учествовали у истраживању. На снимку се може чути и видЈети и чути да један од маскираних мушкараца туче мигранта и за њим виче:"Го то Босниа".

РиЈеч је, иначе, о снимку направљеном у јуну ове године током осмомесечног истраживања у којима је учествовала и екипа РТЛ-а са колегама из Холандије, Швајцарске, Немачке, Аустрије, Француске... Истраживачки новинари Клас ван Дијкен и Ламиа Шабић камером су забележили овај догађај недалеко места Штурлић на босанско-херцеговачкој страни.

Министар унутрашњих послова Давор Божиновић изјавио је раније данас да не може конкретно да коментарише снимак, али да је Директор полиције формирао тим који је данас већ на терену са задатком да утврди шта се тачно догодило и ко је у томе учествовао. На питање да ли је и он одговоран ако се покаже да је снимак аутентичан, Божиновић одговорио питањем: “Зашто би то била моја лична одговорност?” . Рекао је и да нико нема упутство да користи силу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана