Хрватској слиједи дужнички пакао - стижу милијарде за отплату

Срна
Хрватској слиједи дужнички пакао - стижу милијарде за отплату

Загреб - Хрватској економији преостају само двије опције - или потпуна приватизација или банкрот, процјењују економски портали.

Хрватска улази у фазу високих отплата јавног дуга, у сљедећих десет година за камате и главницу издвајаће, у просјеку, 19 милијарди куна годишње.

Ово је посљедња година у којој се земља могла припремити за оно што слиједи, јер доспијева издање домаћих обвезница од 3,5 милијарди куна у другој половини јула.

Хрватска је недавно на страном тржишту покушала издати обвезнице у вриједности од милијарду евра, али то није успјело.

Влада је одустала од издавања обвезница због високих камата које су инвеститори тражили, а које су се кретале изнад пет одсто.

Висина камата посебно забрињава, јер централне банке широм свијета воде лабаву монетарну политику, па су камате изузетно ниске, осим за Хрватску.

Јавни дуг, према посљедњим подацима, достигао је 290 милијарди куна, а само за камате држава је прошле године издвојила око 11 милијарди куна.

Већ почетком фебруара наредне године на наплату стиже обвезница од 5,5 милијарди куна издата на домаћем тржишту, а у априлу стиже обвезница од 1,5 милијарди америчких долара, издата на страном тржишту.

Крајем новембра 2017. године доспијева још једна домаћа обвезница од четири милијарде куна.

Такве износе неће бити могуће отплатити без новог задуживања, али је питање какви ће бити услови, односно камате.

Излазак Велике Британије из ЕУ или промјена политике централних банака, односно дизање каматних стопа, могло би да додатно отежа финансирање земаља попут Хрватске.

У јулу 2018. године на наплату стиже обвезница од шест милијарди куна на домаћем тржишту и 750 милиона долара у иностранству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана