Хрватско државно тужилаштво тражи доказе о Станишићу и Симатовићу

Агенције
Хрватско државно тужилаштво тражи доказе о Станишићу и Симатовићу

Загреб - Хрватско државно тужилаштво затражило је од Хашког трибунала да му достави дио документације и доказа у суђењу бившем шефу Службе државне безбједности Србије Јовици Станишићу и његовом помоћнику Френку Симатовићу, преносе агенције.

Тужилаштво је на свом вебсајту саопштило да је од Хашког суда и канцеларије тужиоца тог суда у петак затражило достављање дијела документације и доказа из тог предмета који се односе на ратне злочине почињене на подручју Хрватске у циљу даљњег поступања тужилаштва.

Та би се документација користила у кривичним поступцима због ратних злочина у којима надлежна жупанијска тужилаштва већ поступају или пак могућег формирања нових предмета везаних за податке којима се до сада није располагало, наводе у тужилаштву.

Хашки трибунал пресудио је да Станишић и Симатовић нису одговорни за усмеравање, организовање, опремање, обучавање, наоружавање и финанцирање јединица Државне безбједности Србије, које су, како се наводи у оптужници, убијале, прогониле и депортирале хрватске, бошњачке и цивиле босанске Хрвате и друге несрбе из БиХ и Хрватске од 1991. до 1995. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана